Poslali poruke podrške
256

Njemačka i Nizozemska pozdravile usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministarstva vanjskih poslova Njemačke i Nizozemske pozdravile su usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici danas u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Među 84 zemlje koje su glasale za usvajanje ove Rezolucije nalazile su se ove dvije zemlje. Njemačka je, uz Bosnu i Hercegovinu i Ruandu, bila autor, dok je Nizozemska bila jedna od kosponzora.

U poruci na društvenoj mreži X, ministarstvo vanjskih poslova Njemačke je citiralo direktora Memorijalnog centra "Srebrenica" Emira Suljagića.

""Da se sjećamo je potvrda naše ljudskosti i naše slobode" (E. Suljagić). Prihvatajući 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, Ujedinjene nacije su odale počast žrvama i zatvorile važan jaz u našem kolektivnom sjećanju", poruka je iz Berlina.

Ministrica vanjskih poslova Nizozemske Hanke Bruins Slot je također podržala donošenje ove Rezolucije.

"Kraljevina Nizozemska pozdravlja usvajanje rezolucije Generalne skupštine UN-a kojom se 11. juli označava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

Ova rezolucija pomaže očuvati sjećanje na Srebrenicu i odaje počast svim nevinim ljudima koji su izgubili život. Zbog toga je Nizozemska bila kosponzor ove važne rezolucije, koju su pokrenuli Njemačka, Ruanda i Bosna i Hercegovina", napisala je Bruins Slot.