Gradonačelnik Istanbula
28

Imamoglu protiv Erdogana: Hamas treba smatrati terorističkom grupom

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu izjavio je u nedjelju za CNN da palestinsku grupu Hamas treba smatrati terorističkom grupom zbog napada na Izrael 7. oktobra.

Komentari istaknutog turskog opozicionog političara predstavljaju oštar kontrast sa stajalištem predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je tolerirao prisutnost dužnosnika Hamasa na teritoriju Turske i usporedio njihovu borbu s turskom historijskom borbom za nezavisnost.

"Naravno, Hamas je izveo napad u Izraelu zbog čega duboko žalimo U našim očima, svaka organizacija koja izvodi ove terorističke akcije i masovno ubija ljude je teroristička organizacija", kazao je Imamoglu.

Imamoglu, član glavne opozicione Republikanske narodne stranke (CHP), odnio je uvjerljivu pobjedu na lokalnim izborima 31. marta, što je dovelo do njegovog ponovnog izbora za gradonačelnika najvećeg turskog grada. Pobijedio je svog rivala iz vladajuće stranke AK, bivšeg ministra urbanizacije, Murata Kuruma, s gotovo 12 procenata razlike.

Imamoglu je dodao da, iako Hamas doživljava kao terorističku grupu, ne odobrava ugnjetavanje palestinskog naroda.

"Općenito, Zapad ne vidi širu sliku o ovom pitanju, on to pitanje gleda samo iz perspektive jedne ili druge strane. Mi tumačimo napad Hamasa kao teroristički napad, ali se također protivimo okrutnosti koju trpe palestinske žene i djeca koji tamo danas bivaju ubijeni", kazao je Imamoglu.

Imamogluova izjava je u suprotnosti s nedavnom izjavom predsjednika Erdogana, koja je izjednačila Hamas s turskim revolucionarnim snagama koje su pomogle Mustafi Kemalu Ataturku poraziti invaziju savezničkih trupa ranih 1920-ih.

Dužnosnici CHP-a kritizirali su Erdoganove komentare. Imamoglua mnogi smatraju predsjedničkim kandidatom stranke za izbore 2028., a vjerojatno će se natjecati protiv samog Erdogana.

Od lokalnih izbora Erdogan je pooštrio svoju retoriku protiv Izraela. Također se sastao s čelnicima Hamasa u Istanbulu na način koji je bio vrlo javan i uveo je sankcije na trgovinu s Izraelom, ograničavajući izvoz više od 50 proizvoda u državu.

Dužnosnici vladajuće stranke, kao i Erdogan, vjeruju da je palestinska politika vlade, konkretno nastavak trgovine s Izraelom, razljutila mnoge pobožne turske muslimane, koji su svoje glasove prebacili suparničkim konzervativnim strankama tokom lokalnih izbora prošlog mjeseca.