Sarajevo
98

Juratović: U Wahingtonu sam na molitvenom doručku vidio Vuka Draškovića i pitao se - šta će on tu

F. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon nacionalnog molitvenog doručka koji je održan u Sarajevu, obratio se poslanik u Bundestagu Josip Juratović koji je prisustvovao događaju. On je poručio da BiH treba ljude zdravog razuma i zdravog duha i ljubavi prema čovjeku.

"Sretan sam što mogu biti u Sarajevu, zahvaljujući mojim kolegama i prijateljima i što smo održali molitveni doručak. Od prvog dana u Bundestagu pripadam jezgru molitvenog doručka", kazao je Juratović.

Juratović je opisao da je njegov izbor u Bundestag bio drugačiji od uobičajnog puta političara jer je počeo kao gastarbajter koji je radio u lančanoj proizvodnji i sam je po zanatu automehaničar te se pitao kako će se snaći među pravnicima, politolozima.

"Dobio sam poziv na molitveni doručak i sreo moćne ljude koje sam znao sa televizije. Kad smo razgovarali onda sam shvatio da imaju iste probleme kao i ja, da tražimo rješenje za bolju budućnost onih koje predstavljamo. Tako sam shvatio da nije bitno koje ste profesije, vjere bilo koje obilježje osim toga da radite svoj posao u odgovornosti prema Bogu i narodu. Kažem jer u preambuli njemačkog ustava stoji da imamo odgovornost prema Bogu i narodu, jer možemo se dijeliti po religijama , strankama ali ne možemo dijeliit Boga i čovjeka", kazao je Juratović.

Rekao je da u Bundestagu djeluje nadstranačka grupa od 120 parlamentaraca sa jednom željom kako tražiti ti rješenja, a da je najbolji način iskren razgovor u zatvorenom prostoru, i vodi se kultura dijaloga gdje se ne razmišlja kako drugog zaobići nego kako naći zajedničko rješenje.

"Ta ideja je iz Washingtona, prije Drugog svjetskog rata su siromašni sa kuhinje uzimali hranu, ali su se molili za političare da im omoguće bolji život da im ne treba kuhinja. To je preuzela politika u SAD-u, gdje su predstavnici, posebno nakon krize u Koreji, nisu znali šta dalje, prošla su dva svjetska rata, postojala opasnost od trećeg dva predstavnika dogovorila, hajde da se povučemo zajedno pomolimo i tražimo rješenje i to je početak", kazao je Juratović.

Opisao je i događaj sa molitvenog doručka u Washningtonu na kojem je vidio Vuka Draškovića i da se prvo pitao šta će nacionalista tu.

"Kad sam prvi put došao vidio sam Vuka Draškovića, kazao šta traži taj čovjek tu, on je nacionalista. Moj prijatelj mi je rekao, ne brini, nije bitno kako ljudi dolaze nego kako odlaze od nas sa kojim saznajem, sa kojim duhom, Onda sam sreo drugog prijatelja i brata Ahmet Šalja, Albanac sa Kosova i vidim kao se njih dvojica slažu. Pratite knjiga Vuka Draškovića. Čitajte njegovu prvu i posljednju knjigu, vidjet ćete se kako se čovjek može mijenjati. Mijenja se i radi mog prijatelja Ahmeta Šalje", ispričao je Juratović.

On je podsjetio na sudbinu porodice Ahmeta Šalje koji šest mjeseci nije znao gdje mu se porodica nalazi nakon upada srpske specijalne policije, a koji sada ima Vuka Draškovića, srbina za brata što je kazao da je neobično za ovo područje.

"To je duh i to je bio moj san na Zapadnom Balkanu da to trebamo. Pustimo prošlost, ne smije se zaboravit ali ne smijemo stalno gledati u retrovizor. Gledajmo u budućnost, vodimo dijalog, tražimo rješenja za ljude koje predstavljamo. Ova zemlja je ispaćena, iskrvavljena, cijela regija, ova zemlja treba mir, treba ljude odgovorne pred Bogom i ljudima bez obzira na stranku, političku opciju, vjeru ili štogod zastupali. Ova zemlja treba mir, stabilnost, zdrav razum", poručio je Juratović.

Citirao je Bibliju, drugo pismo Pavla Timoteju u kojem stoji "Bog nam nije dao duh straha i mržnje, Bog nam je dao duh hrabrosti zdravog razuma i ljubavi".

"Bosna i Hercegovina treba Srbe, Bošnjake, Hrvate, treba sve, ali treba ljude zdravog razuma i zdravog duha i ljubavi prema čovjeku", zaključio je Juratović.