Suđenje Ratku Mladiću
0

Sarajevsko-romanijski korpus raspolagao i modificiranim aviobombama

FENA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Tužioci na suđenju Ratku Mladiću pred međunarodnim sudom u Haagu nastavili su izvođenje dokaza o dijelu optužnice koja bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) tereti za teror nad civilima u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine.

O organizacionoj strukturi Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) VRS-a, koji je Sarajevo držao pod opsadom, svjedočio je vojni ekspert Tužilaštva Richard Phillips.

U ekspertnom izvještaju, uvrštenom u dokaze protiv Mladića, penzionirani britanski obavještajni oficir Phillips opisao je SRK kao visoko organiziranu vojnu jedinicu u kojoj su linije komande i izvještavanja odlično funkcionirale.

Kako je objasnio, to znači da su borbeni izvještaji iz nižih jedinica – poput vodova, četa i bataljona – svakodnevno stizali u komande brigada oko Sarajeva, koje su ih zatim upućivale komandi SRK-a.

U suprotnom smjeru, iz komande korpusa, naređenja o borbenim djelovanjima, po Phillipsovim nalazima, spuštana su niz isti lanac do najmanjih jedinica na frontu.

“Prema tim dokumentima, očigledno je da je postojao dobar sistem izvještavanja uz i niz komandni lanac. Komanda korpusa bila je sposobna da napiše složen set naredbi, uključujući i detaljne planove artiljerijske vatre, te da ga spusti niz lanac komande”, rekao je svjedok, javio je BIRN.

Vojni ekspert Tužilaštva naznačio je da su sve brigade i bataljoni u SRK-u imali minobacačke baterije, te da su mogli da računaju i na podršku “korpusne artiljerijske grupe”.

Kao dokaz da je SRK raspolagao i modificiranim aviobombama, koje su po optužnici ispaljivane na Sarajevo, Phillips je predočio naređenje generala Mladića da se korpusu, na zahtjev njegovog komandanta Dragomira Miloševića, dostavi “20 bombi od 250 kilograma”.

Tribunal u Haagu je generala Miloševića zbog terorisanja stanovništva Sarajeva 1994. i 1995. osudio na 29 godina zatvora. Njegovom prethodniku Stanislavu Galiću međunarodni sud je izrekao kaznu doživotnog zatvora zbog granatiranja i snajperisanja civila u Sarajevu do 1994. godine.

Mladić je optužen za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih općina, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Unakrsno ispitivanje vojnog eksperta Tužilaštva odbrana će nastaviti 8. novembra.