Reakcija Ambasade
58

Amerikanci nikad oštriji prema Isaku: Optužbe protiv Munjića i Selmanovića nisu nešto što se slavi

V. K.
Michael Murphy i Ramo Isak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Michael Murphy i Ramo Isak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ambasada SAD-a u BiH oglasila se povodom svečanog dočeka Vahidina Munjića i Mustafe Selmanovića nakon puštanja na slobodu u sklopu akcije "Black Tie 2" te su uputili direktnu poruku federalnom ministru unutrašnjih poslova Rami Isaku.
Kako su naglasili, šokantno je da je ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak proslavio povratak na posao službenika FUP-a koji su uhapšeni i koji se nalaze pod istragom za teška krivična djela.

"Ovi policijski službenici imaju pravo da se brane od bilo kakvih optužbi, ali optužbe protiv njih svakako nisu nešto što bi se trebalo slaviti. Niko nije iznad zakona. To je izdaja povjerenja javnosti kad god su službenici za provođenja zakona, tužilaštvo ili sudstvo, optuženi za kršenje zakona", naveli su iz Ambasade.

Također, ističu kako je ovo u suprotnosti sa opredjeljenjem za vladavinu prava.

"Javni funkcioneri protiv kojih se vodi istraga zbog zloupotrebe položaja treba da budu suspendovani do okončanja istrage", zaključili su.

Podsjetimo, ministar Ramo Isak dočekao je jučer Vahidina Munjića i Mustafu Selmanovića ispred prostorija FUP-a, a u njihovu čast postrojeni su i vod specijalne policijske jedinice te jedinice za podršku.

Njih su također dočekali načelnici odjeljenja, a službenici i namještenici su im aplaudirali na hodnicima prilikom ulaska u zgradu.

Podsjetimo, Munjić i Selmanović su uhapšeni u sklopu akcije "Black Tie 2", a u rješenju se navodi kako su tvrdnje protiv njih zasnovane na indicijama i posrednim saznanjima trojice policijskih službenika, a koja se ne mogu koristiti kao dokazi.