Bišće Polje
76

Uništena italijanska aviobomba iz Drugog svjetskog rata pronađena u Mostaru

G. Š.
Avionska bomba italijanskog porijekla zaostala iz Drugog svjetskog rata koja je pronađena u mostarskom naselju Bišće Polje danas je uspješno uništena operativnim planom koji je provela Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) u mjestu Bijela kod Konjica.

Šef odsjeka za uklanjanje eksplozivnih sredstava u Federalnoj upravi civilne zaštite Sead Vrana za Klix.ba je rekao kako se radi se o avionskoj bombi italijanske proizvodnje tipa 100 M koja je zaostala iz bombardovanja aerodroma Jasenica, Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva koje je 6. i 7. aprila 1941. godine izvršilo talijansko vazduhoplovstvo.

Ističe da je pronađena u iskopu šljunka na dubini od dva metra i da su posljedice njezine eksplozije na tom mjestu mogle biti fatalne. Iako su pronalazili u Mostaru i jače bombe iz američkih bombardovanja, ona je kako ističe dovoljno jaka i potentna da u krugu od nekoliko stotina metara izazove štetu i žrtve.

"Prema proračunu kojom smo radili ova bomba može baciti fragmente u krugu od 500 metara. Posljedice bi direktne bile da bi rukovalac građevinske mašine koja bi je aktivirala sigurno stradao, i mašina bi bila uništena, dok bi na na okolnim privrednim objektima koji se nalaze u krugu oko mjesta gdje je pronađena bila bi pričinjena značajna materijalna šteta", kazao je Vrana.

Ističe da je neeksplodirana avionska bomba u mostarskom naselju Bišće Polje pronađena u subotu, ali da je zbog uskršnjih praznika nisu mogli odmah uklanjati zbog zabrane prijevoza eksploziva u javnom saobraćaju, uslijed povećane frekvencije saobraćaja na svim saobraćajnicama.

"Međutim napravili smo operativni plan, informisali sve nadležne službe i osigurali potrebni asistenciju MUP-a HNK, profesionalne vatrogasne jedinice iz Mostara te smo jutros u 10 sati pristupili najprije neutralizaciji bombe uklanjanju upaljača, a potom njenom transportu na poligon, gdje je ona uništena u 13:30 sati. Sve je prošlo u najboljem redu i posao je izvršen po planu uz saradnju nadležnih, a tom prilikom je iznad poligona također uspostavljena zona zabranjene letova“, izjavio je Vrana.