Rijeka Suturlija
50

Banja Luka: U koritu rijeke pronađena avio-bomba težine 50 kg

S. G.
Foto: Gradska uprava Banja Luka
Foto: Gradska uprava Banja Luka
U koritu rijeke Suturlije u Banjoj Luci pronađena je eksplozivna naprava za koju je ustanovljeno da datira još iz vremena Drugog svjetskog rata.

Pripadnici Republičke uprave civilne zaštite iz Sektora za deminiranje sutra će ukloniti ovu avio-bombu.

Iz tog razloga će za dio stanovnika naselja Šibovi važiti određene preporuke za postupanje u toku ove aktivnosti.

Kako su istakli iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice, zaostala avio-bomba nalazi se u Suturliji na lokaciji iznad kupališta kanjona na udaljenosti oko 900 metara uzvodno uz rijeku, od ušća Suturlije u Vrbas.

"Na osnovu prijedloga Gradskog štaba za vanredne situacije, a u cilju sprovođenja mjera bezbjednosti i zaštite stanovništva donesena je naredba da se 4. januara od devet do 11 sati obavi potpuno, pravovremeno, privremeno udaljavanje (evakuacija) stanovništva i zabrana boravka do 11 sati, do davanja signala, tj. ručne sirene za prestanak opasnosti u poluprečniku do 300 metara od lokacije na kojoj se nalazi zaostala bomba", navode iz ovog odsjeka.

Ističu da će evakuaciju stanovništva i sprovođenje mjera bezbjednosti na ovom prostoru sprovesti Policijska uprava Banja Luka u skladu sa svojim planom.

"Stanovništvo naselja Šibovi, koje živi u zoni od 300 do 500 metara od lokacije uklanjanja avio-bombe, odnosno u ulicama Trla, 1300 Kaplara i Žarka Zgonjanina, pozvano je da 4. januara od devet do 11 sati ne napuštaju svoje stambene prostorije u kojima borave. Takođe, zabranjen je boravak i kretanje na otvorenom prostoru, a savjetovano je da u stambenim i drugim objektima otvore prozore, udalje se od staklenih površina, te da sarađuju sa organima javnog reda i drugim službama zaštite i spašavanja pridržavajući se njihovih uputstava", dodaju iz Odsjeka.