Kurti najavio
41

Kosovo postaje druga zapadnobalkanska država koje legalizuje istospolne brakove

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Kosova Albin Kurti kazao je da će u maju legalizovati istospolne zajednice i raditi na tome da izađe u susret pravima i potrebama manjinskih etničkih zajednica, uključujući i srpsku manjinu.

"Kosovo će se potruditi da uskoro postane druga država na Zapadnom Balkanu, poslije Crne Gore, koja svojim građanima garantuje pravo na istopolno životno partnerstvo. Naporno ćemo raditi na tome da to prođemo u bliskoj budućnosti", rekao je Kurti u njemačkom Bundestagu.

On je na marginama jučerašnjeg skupa, koji je povodom 75. godišnjice osnivanja Vijeća Evrope organizovala njemačka vladajuća socijaldemokratska SPD, za portal Euractiv Njemačka rekao da za razliku od 2022. godine, sada ima podršku većine poslanika svoje partije Samoopredjeljenje da se o legalizaciji istopolnih zajednica glasa u maju.

Kurti je izrazio uvjerenje da će prijedlog biti usvojen u parlamentu, iako još mora da ubijedi jedanaest poslanika pozicije da za njega glasaju. Dodao je da je odluka o sjednici Vlade o tom pitanju već usvojena.

Uvođenje istopolnih brakova bilo bi, piše Euractiv, veliki korak jer bi Kosovo postalo prva većinski muslimanska država koja je tako nešto učinila.