Ranije pušteni na slobodu
49

Usvojen zahtjev Tužilaštva KS: Pomagačima ubice Farisa Pendeka uvedene mjere zabrane

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu, na prijedlog odbrane, objavio odluku o puštanju na slobodu Elmedina Gradišića i Merisa Saljevića, pomagača Adema Šumana koji je u Sarajevu ubio tinejdžera Farisa Pendeka, reagovalo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo.
Naime, na zahtjev Tužilaštva Kantona Sarajevo pomagačima su uvedene mjere zabrane koje podrazumijevaju jednom sedmično javljanje nadležnoj policijskoj stanici, zabranu sastajanja sa određenim osobama kao i zabranu međusobnog sastajanja, potvrdila je za Klix.ba glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Gradišić i Saljević su pušteni na slobodu prije dva dana, a bili su u pritvoru od 1. februara. Kako je tada saopćeno, pomagačima je pritvor određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili prikriti dokaze.

Podsjetimo, prema navodima Tužilaštva, Šuman je kobne noći provocirao Pendeka i njegove drugare koji su bili u suprotnom automobilu nakon čega su oni otvorili prozor i pitali u čemu je problem. Šuman je, potom, udario jednog od Pendekovih drugara, vratio se u automobil po pištolj u namjeri da ga liši života, ali pogodio je Pendeka koji je sjedio pored njega.

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, u produžen je pritvor za još tri mjeseca.

"Pritvor može trajati do 25. jula 2024. godine ili do nove odluke suda. Pritvor se produžava zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo ili utjecati na svjedoke, kao i zbog opasnosti da bi boravak osumnjičenog na slobodi mogao uznemiriti javnost", saopćeno je iz Tužilaštva KS.