Mogući veto
15

Zaoštrava se borba za mjesto šefa NATO-a: Sprema li Macron nož u leđa Britancima?

V. K.
Ben Wallace i Emmanuel Macron tokom susreta početkom juna (Foto: EPA-EFE)
Ben Wallace i Emmanuel Macron tokom susreta početkom juna (Foto: EPA-EFE)
S obzirom na to da je najavljeno kako bi Jens Stoltenberg krajem godine mogao napustiti poziciju šefa NATO saveza, države su se angažovale u prijedlozima za kandidate. Upravo jedan takav prijedlog izazvao je svađu na relaciji Pariz - London.

Prema pisanju britanskog Telegrapha, predsjednik Francuske Emmanuel Macron kroz razgovore sa brojnim liderima pokušava utjecati na to da spriječi ministra odbrane Velike Britanije Benna Wallacea da se kandidira za poziciju generalnog sekretara.

"Francuski zvaničnici su rekli kolegama iz NATO-a da žele neku osobu koja dolazi iz Evropske unije. Taj potez predstavlja dio pokušaja Francuske da blok postane vojno nezavisan te da se manje oslanja na Washington", navodi se u analizi.

Prema prvim procjenama Macrona u ovoj namjeri podržava Njemačka, ali i većina zemalja Evropske unije. Ipak, one koje bi mogle imati drugačije mišljenje su Nizozemska i Poljska koje ne bi imale ništa protiv da naredni šef NATO-a bude upravo Britanac.

"Zvanični Pariz je nedavno zatražio da se usvoji odluka o tome da se ne daju veliki ugovori firmama koje nisu članice EU, a koje svoje poslovanje baziraju na prodaji artiljerijske municije kalibra 155 mm koje se kasnije šalju Ukrajini", pojašnjava se.

Bivši predsjedavajući Komiteta za odbranu zemalja Commonwealtha Julian Lewis komentirao je namjere Francuske da spriječe kandidaturu Wallacea te je poručio kako bi taj potez unio nemir među saveznike.

"NATO alijansa je uvijek bila sredstvo za usklađivanje odbrane suverenih država u Evropi sa Sjedinjenim Američkim Državama. Spriječiti Bena Wallacea da postane generalni sekretar NATO-a samo zato što smo napustili EU pokazuje namjerno zanemarivanje različitih uloga dvije organizacije te podriva i samu koheziju alijanse", rekao je Lewis.

Pored Wallacea za poziciju generalnog sekretara NATO-a borit će se još nekoliko zvaničnika, a izdvajaju se imena predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen kao i premijerke Estonije Kaje Kallas.

Mandat generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga prema pravilu trebao bi biti okončan u oktobru 2023. godine, a prvi čovjek saveza je rekao kako ne namjerava više ostajati na ovoj poziciji.

Mandat Stoltenbergu produžavan je nekoliko puta, a posljednji put je tu učinjeno tokom 2022. godine kada su saveznici, zbog ruske agresije na Ukrajinu, donijeli odluku kako bi promjena na čelu NATO-a u tim trenucima dodatno destabilizovala vojnopolitičku alijansu. Prije produžavanja mandata, govorilo se o tome kako će Jens Stoltenberg nakon NATO-a karijeru nastaviti u Centralnoj banci Norveške gdje ga je čekala pozicija guvernera banke.