SNSD želi Ćuluma
23

Bira se novi direktor SIPA-e, naredne sedmice raspisivanje konkursa

SRNA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Na narednoj sjednici Nezavisnog odbora planirano je donošenje odluke o raspisivanju javnog konkursa za sprovođenje procedure odabira kandidata na poziciju direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) i utvrđivanje teksta javnog konkursa.

Direktor SIPA-e Darko Ćulum je na poziciju direktora izabran u julu 2020. godine kada je SNSD bio u koaliciji sa SDA i HDZ-om.

Nakon konkursne procedure taj odbor sa kandidatima koji ispunjavaju tražene uslove obavlja intervjue, a po okončanju postupka odabira, Odbor dostavlja ministru sigurnosti u Vijeću ministara imena najviše pet kandidata.

Konačnu listu kandidata Vijeću ministra dostavlja ministar sigurnosti na čiji se prijedlog imenovanje i vrši.

Iz SNSD-a, koji u vlasti sada participira sa HDZ-om i Trojkom na toj funkciji ponovo žele Ćuluma.

Poslanik SNSD-a u Predstavnčkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je da je činjenca da Ćulum izuzetno profesionalno obavlja posao direktora Sipe i da je sigurno da su svi stava da takav profesionalac treba da bude izabran i u narednom periodu.

"Ko god bude izabran za direktora takve institucije treba da budu izuzet iz politike i iz bilo koje druge sfere, osim profesionalne", istakao je Kojić.

On je konstatovao da policijske agencije treba da sprovode aktivnosti koje im nalože nadležne pravosudne institucije i da funkcija direktora Sipe treba da ostane na nivou profesionalizma.

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović rekao je da su odluke o izboru svih rukovodilaca, pa i direktora SIPA-e, političke.

"Nemam ništa protiv da se donese politička odluka, ali da se izabere adekvatna osoba, rukovodilac iako je biran od politike da bude profesionalac i da je u stanju da se bori protiv svih devijacija", rekao je Borenović i ocijenio da je pozicija direktora SIPA-e jedna od ključnih u sigurnosnom sektoru.