Na današnji dan
256

Prije 32 godine ubijen je Želimir Vidović Keli, legenda grada i FK Sarajevo

N. K.
Želimir Vidović Keli (Foto: FK Sarajevo/Arhiva)
Želimir Vidović Keli (Foto: FK Sarajevo/Arhiva)
Legenda Fudbalskog kluba Sarajevo i glavnog grada Bosne i Hercegovine Želimir Vidovič Keli ubijen je na današnji dan prije 32 godine.

Keli je rat dočekao u Sarajevu. Nažalost, 17. maja 1992. godine prilikom akcije prebacivanja ranjenika s Dobrinje u bolnicu Koševo, vozilo hitne pomoći, kojim je upravljao Keli, zaustavljeno je na kontrolnom punktu.

Njemu se od tada gubi svaki trag. Posmrtni ostaci pronađeni su četiri godine kasnije na Stupu. Keli je pokopan 4. juna 2004. godine na groblju Bare. Prema želji njegove porodice, pokopan je s dresom voljenog kluba.

Inače, Keli je rođen 17. novembra 1953. godine u Sarajevu, a nogometnu karijeru započeo je u sarajevskoj Bosni.

U ljeto 1974. godine potpisao je ugovor sa Sarajevom, a dobre igre u bordo dresu donijele su mu 1977. godine poziv u reprezentaciju Jugoslavije.

Debitovao je u prijateljskoj utakmici protiv Meksika, dok je drugi put za reprezentaciju zaigrao protiv Urugvaja na Koševu.

Za Sarajevo je odigrao 241 zvaničnu utakmice i postigao 14 golova, a 1983. godine je karijeru nastavio u Austriji gdje je igrao sve do 1989. godine.

Inače, po Keliju naziv nosi ulica u sarajevskom naselju Dobrinja, kao i glavni teren trening centra FK Sarajevo u Butmiru.