Rekordan broj
21

Za Bidena glasalo 69 posto američkih muslimana

A. B.
Ove godine je više od milion muslimana u Americi izašlo na izbore, riječ je o rekordnom broju (Foto: EPA-EFE)
Ove godine je više od milion muslimana u Americi izašlo na izbore, riječ je o rekordnom broju (Foto: EPA-EFE)
Prema rezultatima ankete Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR), ogromna većina američkih muslimana, čak 69 posto, glasala je u utorak za demokratskog kandidata Joea Bidena.

Ova najveća organizacija za zaštitu muslimanskih prava u SAD-U, izvijestila je da je ove godine zabilježen visok odziv muslimana od 84 posto.

Samo 17 posto od 844 registrovana glasača koji su učestvovali u anketi reklo je da su svoj glas dali aktuelnom predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu. Međutim, u odnosu na izbore održane 2016., Trump je ove godine dobio četiri posto više glasova od muslimanske zajednice u Americi.

"CAIR bi se želio zahvaliti muslimanskim glasačima kojih je više od milion glasalo i u ovom izbornom ciklusu izašli su u rekordnom broju. Kandidati i mediji na nacionalnom nivou su prepoznali značajnu sposobnost muslimanske zajednice da utječe na rezultate brojnih utrka širom ove zemlje, uključujući i predsjedničke izbore", kazao je Nihad Ahwad, izvršni direktor CAIR-a.

Milioni Amerikanaca u utorak su izašli na birališta kako bi izabrali 46. predsjednika SAD-a i predstavnike u Kongresu i Senatu. Biraju između demokratskog kandidata Joea Bidena i republikanca Donalda Trumpa.

Zatvorena su birališta, zbrajaju se glasovi i postepeno objavljuju rezultati iz saveznih država. Za sada je u blagoj prednosti Biden, ali riječ je o poprilično tijesnoj trci jer se čekaju rezultati iz ključnih država u kojima, prema posljednjim podacima, Trump ima prednost.

Facebook