Potpisat će je danas
74

Biden se oglasio nakon historijske odluke Senata SAD-a: Podržavamo borbu protiv Hamasa i Putina

V. K.
Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Američki predsjednik Joe Biden oglasio se nakon što je Senat SAD-a usvojio historijsku odluku o slanju značajne vojne pomoći Ukrajini, Tajvanu i Izraelu.
U obraćanju nakon sjednice Senata, Biden je rekao kako će usvajanje ovog paketa pomoću ojačati američku nacionalnu sigurnost te poslati svijetu moćnu poruku o moći američkog vodstva.

"Odlučno se zalažemo za demokratiju i slobodu te protiv tiranije i ugnjetavanja. Već danas ću potpisati ovu odluku kao zakon i obratiti se američkom narodu čim odluka stigne na moj stol", naveo je Biden.

Poručio je kako je neophodno što prije potpisati ovaj zakon.

"Potrebna je hitna pomoć za Ukrajinu, suočenu s nemilosrdnim bombardovanjem iz Rusije. Za Izrael, koji se upravo suočio s napadima bez presedana iz Irana. Za izbjeglice i one pogođene sukobima i prirodnim katastrofama širom svijeta, uključujući Gazu, Sudan i Haiti. Također, pomoć je potrebna i za naše partnere koji traže sigurnost i stabilnost u Indo-Pacifiku", poručio je američki predsjednik.

Biden je riječi zahvalnosti uputio i svim senatorima koji su u ovom domu Kongresa glasali za usvajanje ovog važnog dokumenta.

"Ovaj zakon učinit će našu naciju i svijet sigurnijim jer podržavamo naše prijatelje koji se brane od terorista poput Hamasa i tiranina poput Putina", zaključio je Biden.