Na društvenoj mreži
12

Von der Leyen razbjesnila Poljake objavom o Auschwitzu, na kraju je morala promijeniti

B. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Poljska je zatražila od Evropske komisije da ispravi objavu na društvenim mrežama o Holokaustu, navodeći da objava pogrešno povezuje logor smrti Auschwitz s Poljskom, a ne s nacističkom Njemačkom.

U videu koji je prije dva dana na platformi X objavila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust, ona i drugi povjerenici čitaju imena žrtava Holokausta, dok su u opisima navedena njihova mjesta rođenja i smrti.

Nekoliko je žrtava navedeno kao "ubijeno u Auschwitzu, Poljska", bez napomene da je zloglasni logor istrebljenja izgradila i vodila nacistička Njemačka tokom Drugog svjetskog rata. Ubrzo je stigao odgovor poljskih dužnosnika.

Prvotni video na objavi Von der Leyen
Prvotni video na objavi Von der Leyen

"Kada se govori o nacističkom logoru za istrebljenje u Auschwitzu, treba napomenuti da je on osnovan pod njemačkom okupacijom", napisao je poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski na X-u. Dodao je da će "informacije objavljene na društvenim medijima Europske komisije biti razjašnjene".

Nešto kasnije naslovi u videu promijenjeni su u "Auschwitz, njemački nacistički logor istrebljenja".

"Logor Auschwitz bio je njemački nacistički koncentracijski logor osnovan na područjima koja je Njemačka okupirala 1939. To je jedina istina", pozdravio je promjenu Szymon Holownia, predsjednik poljskog parlamenta.

Poljaci su vrlo osjetljivi na svaki opis Auschwitza u kojem se ne spominje da je logor izgradila nacistička Njemačka nakon što je napala Poljsku. U subotu je grupa preživjelih i državnih dužnosnika održala skromnu ceremoniju u memorijalnom i muzejskom mjestu Auschwitz-Birkenau kako bi obilježila 79. godišnjicu oslobađanja logora 27. januara 1945.