Premijer u strahu
158

Netanyahu se zabrinuo da bi sud u Hagu mogao izdati nalog za njegovo hapšenje

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zabrinut je da bi Međunarodni krivični sud (ICC) mogao izdati nalog za hapšenje njega i drugih visokih dužnosnika.

Netanyahu je bio "neprirodno uplašen i zabrinut" zbog mogućnosti da Sud u Haagu izda nalog za njegovo hapšenje, citirao je list Maariv neimenovane izvore.

Netanyahu je posljednjih dana razgovarao s međunarodnim liderima i dužnosnicima, posebno američkom predsjedniku Joeu Bidenu, kako bi spriječio izdavanje naloga za hapšenje.

"Pod mojim vodstvom, Izrael nikada neće prihvatiti bilo kakav pokušaj ICC-a da potkopa njegovo inherentno pravo na samoodbranu. Prijetnja zarobljavanjem vojnika i dužnosnika jedine demokratije na Bliskom istoku i jedine jevrejske države na svijetu je nečuvena. Nećemo pokloni mu se", napisao je Netanyahu.

Izrael vodi brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Od tada je ubijeno gotovo 34.400 Palestinaca, većinom žena i djece, a više od 77.400 je ranjeno usred masovnog razaranja i ozbiljne nestašice potrepština.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi zajamčila pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.