Poruke iz Moskve
112

Rusi reagovali na najavu raspoređivanja nuklearnog oružja u Poljskoj: "Postat će legitimna meta"

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Nakon što je predsjednik Poljske Andrzej Duda izjavio kako je ova zemlja spremna rasporediti na svojoj teritoriji rasporediti nuklearno oružje, oglasili su se brojni zvaničnici Ruske Federacije.
Među prvima koji je reagovao bio je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov koji je rekao kako će Rusija razmotriti sve opcije u odnosu na eventualno raspoređivanje nuklearnog oružja u Poljskoj.

"Vojska će, naravno, ako se takvi planovi sprovedu, analizirati situaciju i u svakom slučaju će učiniti sve što je potrebno, sve neophodne uzvratne korake kako bi garantovali našu sigurnost", rekao je Peskov.

Situaciju je komentirala i glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Izgleda da Varšava namjerno nastoji privući veću pažnju onih koji se bave vojnim planiranjem u ruskom Generalštabu. Bilo bi logično pretpostaviti da će se, kada se američko nuklearno oružje pojavi u Poljskoj, relevantna postrojenja odmah staviti na listu legitimnih meta u slučaju direktne oružane konfrontacije s NATO savezom", poručila je Zaharova.

Izjavu poljskog predsjednika ocijenila je kao provokativnu.

"Poljske vlasti ne kriju da teže da se približe američkom nuklearnom oružju raspoređenom u Evropi i aktivno koriste ove ambicije u svojoj neprijateljskoj politici prema Rusiji", rekla je Zaharova.