Kontroverzni plan
34

Trump: Zid s Meksikom će biti izgrađen makar i vlada morala prestati raditi

Klix.ba
Donald Trump (Foto: EPA)
Donald Trump (Foto: EPA)
Američki predsjednik Donald Trump obećao je da će učiniti sve što je potrebno da izgradi zid duž granice s Meksikom pa makar zbog toga i američka vlada prekinula rad.

Prisutnima na mitingu u Phoenixu u Arizoni rekao je da opozicija koju čine demokrate opstruira taj proces.

Tokom 80-minutnog govora medije je okrivio za "davanje platforme desničarskim grupama", ali je birao riječi govoreći o izgredima u Charlottesvilleu, braneći svoju reakciju, istaknuvši da su "mnoge strane" krive za nasilje.

Trump želi da Kongres finansira njegov kontroverzni plan gradnje "velikog, lijepog zida" duž granice između SAD-a i Meksika, kako bi se spriječio ulazak ilegalnim imigrantima. Ipak, republikancima će biti podrška demokrata da osiguraju finansiranje zida iz budžeta, a to vjerovatno neće dobiti.

U svom govoru Trump je rekao da demokrate "rizikuju američku sigurnost" suprotstavljajući se zidu. Dodao je da su mu imigracioni službenici koji rade na tom području rekli da je vitalno važno zaustaviti protok ilegalnih imigranata.

Kazao je da, ukoliko do toga dođe, rizikuju prestanak rada vlade.

"Gradit ćemo taj zid i ako trebamo ugasiti vladu", poručio je predsjednik SAD-a dodavši da je američki narod glasao za imigracionu kontrolu.