Obezbjeđena dokumentacija
30

Goražde: Nastavljeni razgovori sa Svjetskom bankom o izgradnji deponije Trešnjica

E. A.
Predstavnici Svjetske banke u BiH sastali su se danas sa predstavnicima gradske uprave Goražda i nastavili razgovore o uspostavljanju regionalne deponije Trešnjica.

Na sastanku u gradskoj upravi Goražda razgovaralo se o načinima saradnje sa ostalim općinama koje će biti korisnici deponije, načinu odvoženja otpada i kapacitetima komunalnih preduzeća.

Gradonačelnik Ernest Imamović kazao je da je ovo treća faza razgovora sa predstavnicima Svjetske banke koji se tiču upravljanja regionalnom deponijom.

"Nakon sagledavanja cjelokupnog tijela deponije, pristupnog puta i ograde, tehničkih detalja, došli smo do završne faze koja podrazumijeva uklanjanje otpada i potpisivanje ugovora sa drugim općinama i gradovima iz Federacije BiH, kao i Republike Srpske, koji su voljni odvoziti smeće, i formirati jednu jedinstvenu cijenu", kazao je Imamović.

Sa predstavnicima Svjetske banke predstavnici gradske uprave, kao i Javnog komunalnog preduzeća "6. mart", razgovarali su o mogućim cijenama za korisnike deponije, o količini otpada koju trenutno proizvode građani Goražda i divljim deponijama, kapacitetima kontejnera i voznog parka komunalnog preduzeća.

Pomoćnica gradonačelnika Goražda Adisa Borovac ističe da je riječ o posljednjim fazama koje se tiču izgradnje regionalne sanitarne deponije Trešnjica.

"Otići ćemo i na teren gdje će se upoznati sa mjestima gdje će biti sortirnica, gdje će biti određeni objekti i gdje će se odlagati otpad. Mi ažurno već dugo vremena radimo na ovom pitanju, tako da su ovo neki završni sastanci nakon kojih ćemo početkom sljedeće godine znati gdje smo i kako ćemo dalje djelovati", kazala je Borovac.

Ona tvrdi da je gradska uprava Goražde obezbjedila svu projektnu dokumentaciju koja ima i dozvole, a da Svjetska banka sada daje preporuke kako bi brže došli do toga da smeće odvoze na novu regionalnu deponiju.