Teoretičar zavjere
41

Muškarac, koji se zapalio ispred suda dok je Trump bio na ročištu, objavio manifest: Evo šta se zna o njemu

N. V.
Foto: X
Foto: X
Dok je Donald Trump bio u sudnici u New Yorku, ispred suda se zapalio mladić, koji je kasnije identifikovan kao Maxwell Azzarelo iz Sent Augustina na Floridi.

Vlasti isprva nisu imale informacije o mladiću, ali su ga naknadno identifikovali kao Maxwella Azzarella, koji je rođen 1987. godine i živi na Floridi.

Pretpostavlja se da je u New York stigao isti dan, nešto poslije 13 sati, a njegova porodica nije znala da je on ovdje.

Zvaničnici ne vjeruju da je ciljao bilo koju osobu ili grupu, a za sada pretpostavljaju da je Azzarello teoretičar zavjere, kojeg su stavovi naveli na ovaj čin. Njegove objave na društvenim mrežama i pamfleti koje je izbacio neposredno pred požar su osnova za ovaj zaključak, ali kažu da istraga tek počinje.

Američki mediji pišu da je Azzarello na društvenim mrežama hvalio one koji se zapale u znak protesta, a citirao je i bivšeg pripadnika američke vojske Aarona Bushnella, koji se nedavno zapalio i umro, s porukom da ne želi učestvovati u zločinima u Gazi.

On je na jednoj od društvenih mreža objavio manifest uoči pokušaja samoubistva, odnosno prije nego što se zapalio. U tom manifestu je iznio svoje planove.

"Ovaj ekstremni čin protesta ima za cilj skrenuti pažnju na hitno i važno otkriće: mi smo žrtve totalitarne prevare, a naša vlastita vlada će nas uskoro pogoditi apokaliptičnim fašističkim svjetskim udarom", napisao je.

"Mojim prijateljima i porodici, svjedocima i onima koji su prvi odgovorili, duboko se izvinjavam što sam vam nanio ovaj bol, ali uvjeravam vas da je to kap u čaši u poređenju s onim što naša vlada namjerava da nanese. Zato što su ove riječi istinite, ovo je čin revolucije", napisao je.

Azzarello je u bolnici, živ i intubiran, ali u kritičnom stanju.