New York
18

Umro muškarac koji se zapalio pred sudom u kojem je Donald Trump imao ročište

A. L.
Maxwell Azzarelo, čovjek koji se zapalio ispred zgrade suda u New Yorku gdje se sudi bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu je umro.
Azzarela je bolničko osoblje "proglasilo preminulim", rekla je policija za NBC News u telefonskom pozivu u subotu rano po lokalnom vremenu.

On je iz torbe izvadio kanister u kojem se nalazilo nešto za šta se vjeruje da je akcelerator na bazi alkohola, prije nego što se polio tečnošću i zapalio, saopštila je policija.

Policajci i civili utrčali su u prostor protesta i pokušali ugasiti plamen koristeći mantile i aparate za gašenje požara.

Komesarka za vatrogasne poslove New Yorka Laura Kavanagh rekla je novinarima da je Azzarello odveden u jedinicu za opekotine u medicinskom centru Weill Cornell, gdje je opisan kao živ, ali u kritičnom stanju.

Četiri policajca NYPD-a zadobila su lakše povrede od izloženosti požaru, saopštile su vlasti.

Pretpostavlja se da je Azzarello u New York stigao isti dan, nešto poslije 13 sati, a njegova porodica nije znala da je tu.

Zvaničnici ne vjeruju da je ciljao bilo koju osobu ili grupu, a za sada pretpostavljaju da je Azzarello teoretičar zavjere, kojeg su stavovi naveli na ovaj čin. Njegove objave na društvenim mrežama i pamfleti koje je izbacio neposredno pred požar su osnova za ovaj zaključak, ali kažu da istraga tek počinje.

Američki mediji pišu da je Azzarello na društvenim mrežama hvalio one koji se zapale u znak protesta, a citirao je i bivšeg pripadnika američke vojske Aarona Bushnella, koji se nedavno zapalio i umro, s porukom da ne želi učestvovati u zločinima u Gazi.

On je na jednoj od društvenih mreža objavio manifest uoči pokušaja samoubistva, odnosno prije nego što se zapalio. U tom manifestu je iznio svoje planove.

"Ovaj ekstremni čin protesta ima za cilj skrenuti pažnju na hitno i važno otkriće: mi smo žrtve totalitarne prevare, a naša vlastita vlada će nas uskoro pogoditi apokaliptičnim fašističkim svjetskim udarom", napisao je.

"Mojim prijateljima i porodici, svjedocima i onima koji su prvi odgovorili, duboko se izvinjavam što sam vam nanio ovaj bol, ali uvjeravam vas da je to kap u čaši u poređenju s onim što naša vlada namjerava da nanese. Zato što su ove riječi istinite, ovo je čin revolucije", dodao je.