Uvreda za milione
123

Sramotan govor indijskog lidera: Modi muslimane nazvao uljezima

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Indijski premijer Narendra Modi suočava se s optužbama za govor mržnje protiv muslimana nakon što je dao kontroverzne komentare nazivajući zajednicu "uljezima" usred općih izbora koji su u toku.

Obraćajući se okupljenima na skupu u državi Rajasthan u nedjelju, Modi je ustvrdio da ako glavna opoziciona stranka u zemlji, Indijski nacionalni kongres, dođe na vlast, "oni će skupiti svo vaše bogatstvo i podijeliti ga onima koji imaju više djece, uljazima", što je očigledna referenca na muslimane.

U ponedjeljak je Kongresna stranka podnijela žalbu Izbornoj komisiji Indije (ECI), pozivajući ih da poduzmu mjere protiv Modija zbog njegovih primjedbi o muslimanima, koje je stranka ocijenila kao "duboko nepoželjne" i krše izborne propise.

"Što je na višoj poziciji, veća je njegova obaveza suzdržanosti. Nažalost, izjava koju je citirao je ozbiljno sporna", rekao je vođa Kongresa Abhishek Manu Singhvi.

Kongres je također pozvao Modija (73) da predstavi jedan paragraf iz svog manifesta koji se bavi preraspodjelom bogatstva muslimanskoj zajednici.

"Treba li vaš teško zarađeni novac dati uljezima?" – upitao je Modi razdragano mnoštvo na nedjeljnom skupu.

Modijeve riječi usmjerene protiv sljedbenika islama označavaju prvi put da direktno cilja na muslimane, najveću indijsku manjinu, otkako je obnašao dužnost premijera 2014., jer kada je riječ o napadima na muslimane, on obično izbjegava biti u fokusu pozornosti i umjesto toga pušta svoje ostali članovi stranke obavljaju prljavi posao.

Njegov islamofobni govor dolazi usred općih izbora koji su u toku, koji su započeli u petak, na kojima oporbene stranke daju sve od sebe da smijene lidera.

Milioni građana uznemireni

U ponedjeljak su hiljade indijskih građana napisale dva pisma ECI-ju, pozivajući na poduzimanje mjera protiv Modija.

Govor je "poremetio osjećaje milioni građana Indije koji poštuju Ustav. Govor je opasan i direktan napad na muslimane Indije" rekla je grupa u peticiji izbornoj komisiji.

Rana Ayyub, poznati indijski novinar, koji je prethodno razotkrio umiješanost Modija i njegove stranke u genocid nad muslimanima u Gujaratu 2002. godine dok je bio glavni ministar Gujarata, opisao je govor u nedjelju kao najopasniji do sada.

"Ovo je najopasniji govor premijera Modija, direktan napad na muslimane Indije. Ovo je čovjek koji govori o vrlinama demokratije na međunarodnim platformama", rekao je Ayyub.

Prema analitičarima, i Modi i njegova stranka Bharatiya Janata su sinonimi za antimuslimansko stajalište u Indiji, što im omogućuje da pridobiju većinu hinduističkih glasova.