"Super Mario"
6

Italija dobila novu vladu, Mario Draghi predvodi zemlju ka ekonomskom oporavku

V. K.
Draghi poznat kao ekspert za krizne situacije (Foto: EPA-EFE)
Draghi poznat kao ekspert za krizne situacije (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je, po ko zna koji put, italijanska vlada izgubila podršku, Italija je nakon niza pregovora dobila novu vladu čiji će premijer biti bivši guverner Evropske centralne banke Mario Draghi.

Novi italijanski premijer zvanično se u kasnim večernjim satima u petak susreo sa italijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom te mu je saopćio sastav nove vlade. Nova vlada će u subotu nakon polaganja svečane zakletve u 12 sati početi sa radom te će se tako okončati višesedmična kriza koja je uslijedila u Italiji nakon što je Giuseppe Conte podnio ostavku na mjesto premijera.

Ekonomski oporavak prioritet

Kako je naveo Draghi u prvom obraćanju, vlada će se sastojati od 23 ministra i činit će je 15 muškaraca i 8 žena. Iako se tokom pregovora govorilo o tome kako će nova vlada biti više "tehnička" nego "politička", na kraju je ipak unutar novog rukovodstva ostalo mnogo više političkih zvaničnika.

Ono što je također karakteristika nove italijanske vlade jeste činjenica da će brojni ministri iz prethodnog saziva i dalje obnašati svoje funkcije. Novi premijer Italije održao je niz razgovora sa strankama širokog političkog spektra pa će se tako u novoj vladi naći i ministri Demokratske stranke kao i desničarske stranke poput Lige Sjevera Mattea Salvinija, Pokreta Pet zvjezdica, te stranke Forza Italia Silvia Berlusconija.

Iako je Salvini najavljivao kako neće podržati novu Draghijevu vladu, na kraju je ipak pristao sudjelovati u njenom formiranju.

"Italijani su od mene tražili da rješavam probleme iako to podrazumijeva rad sa ljudima sa kojima se ne politički ne slažem", kratko je objasnio razloge ulaska u vlast Salvini.

Vjerovatno najvažnije ministarstvo u ovom trenutku, ministarstvo ekonomskih poslova i finansija pripast će generalnom direktoru Banke Italije Danieleu Francu koji će u narednom periodu imati izuzetno težak zadatak koji se tiče ekonomskog oporavka države nakon pandemije koronavirusa.

Italija je imala jedan od većih padova BDP-a u odnosu na ostale članice Evropske unije, a novi ministar morat će prije svega osigurati 200 milijardi eura pomoći Evropske unije koje su namijenjene Italiji za ekonomski oporavak.

Drugi zadatak nove vlade odnosit će se i na rješavanje problema kašnjenja u vakcinaciji gdje Italija znatno zaostaje za drugim evropskim državama.

Kao treći zadatak, Draghi je tokom svog obraćanja naglasio da će se država morati ozbiljno pozabaviti sa korupcijom koja u potpunosti narušava italijanski sistem.

Mario Draghi u ulozi spasioca

Novi italijanski premijer po mnogo čemu je specifičan. Osim činjenice da je uspio bar za sada pomiriti suprotstavljene strane u Italiji te da ne pripada niti jednoj partiji, Draghi je poznat i u evropskim krugovima kao čovjek koji ima kapacitete za rješavanje kriznih situacija.

Tokom ekonomske krize kao i krize eura, koja je zahvatila Italiju, ali i Evropu 2012. godine, preuzeo je dužnost guvernera Evropske centralne banke (ECB) te je u prvoj izjavi nagovijestio da će učiniti sve da spasi euro.

"U okviru našeg mandata ECB je spremna učiniti sve što je potrebno za očuvanje eura. I vjerujte mi da ćemo to učiniti", rekao je tada Draghi. Tokom mandata Draghi je donio niz odluka koje su doprinijele smirivanju finansijskog tržišta Evropske unije.

Odluke su se prije svega odnosile na smanjenje kamatnih stopa i ubrizgavanje velike količine novca u posrnule nacionalne ekonomije Grčke, Španije, Italije i drugih zemalja što je na kraju spriječilo potpuni krah Unije.

Upravo zbog niza odluka koje je donosio kao i zbog smirenih nastupa pred medijima i finansijskim stručnjacima, Mario Draghi je dobio nadimak "Super Mario" i tako postao postao poznat kao spasilac Evropske unije.

Također, mnogi su analitičari njegovu rečenicu koju je izgovorio tokom prvog dana na mjestu guvernera ECB-a proglasili "najmoćnijom rečenicom u historiji evropskih centralnih banaka".

Nakon spašavanja Evropske unije, Mario Draghi sada ima potpuno drugačiji, ali i znatno teži zadatak spašavanja Italije iz ekonomske krize koja se dešava paralelno sa pandemijom koronavirusa i početkom vakcinacije.

Pored podrške većine stranaka u Italiji, Draghi je dobio, prema rezultatima ispitivanja javnog mnijenja, podršku i više od 60 posto građana Italije koji se nadaju da će evropski "Super Mario" uspjeti jednom rečenicom, kao i na primjeru EU, pokrenuti rješavanje više nagomilanih problema na Apeninskom poluotoku.