Ubistvo iz decembra 2021.
6

Tužilaštvo KS uložilo dokaze koji potvrđuju da je i Adel Kabaš pucao u Mehmeda Ramića

S. Š.
Foto: Interpol
Foto: Interpol
Tužilaštvo Kantona Sarajevo danas je završilo iznošenje dokaza u predmetu "Amel Jašarević i drugi" koji se odnosi na ubistvo Mehmeda Ramića u decembru 2021. godine.
Za danas je bilo planirano svjedočenje sudskog tumača koji je preveo dokaze, odnosno DNK otiske, sa njemačkog na bosanski jezik.

Naime, radi se o tome da je, kako je od ranije poznato, među prvoosumnjičenim za ubistvo Mehmeda Ramića, bio Adel Kabaš. Međutim, on se nalazi u bjekstvu i zbog toga što nije dostupan pravosudnim organima, protiv njega ne može biti podignuta optužnica.

No, Tužilaštvo KS je od početka ukazivalo na to da se Kabaš nalazio u automobilu iz kojeg je pucano na auto u kojem se nalazio Mehmed Ramić.

Kako je to danas obrazložila tužiteljica, Kabaš je i ranije tretiran u pravosudnim djelima, međutim nije bilo moguće doći do njegovog DNK kako bi se uporedio sa onim otiscima koji su nađeni na mjestu ubistva Ramića.

Svojim saznanjima, Tužilaštvo KS je otkrilo da on postoji u evidencijama u pravosudnim organima Austrije te su se tako obratili ministarstvu Austrije da im dostave uzorke.

Svjedokinja-tumač koja je danas trebala dati iskaz, ali nije te je Tužilaštvo KS pristupilo iznošenju dokaza i bez njenog svjedočenja, prevela je uzorke sa njemačkog na bosanski jezik, a koji se odnose na uzorke DNK Adela Kabaša.

Tužiteljica Jasminka Knežević je potvrdila da je došlo do podudaranja otisaka prstiju uz automobila iz kojeg je pucano u Ramića (u kojem su se nalazili Kabaš i drugooptuženi Imamović) sa uzorcima iz Austrije.

Odbrane optuženih imale su prigovor o zakonitosti dokaza, navodeći kako Kabaš nije optužen u ovom predmetu i njemu se ne sudi u ovom predmetu.

Za naredni glavni pretres koji je zakazan za 15. maj s početkom od 13 sati, odbrane će iznijeti svoje dokaze.