Natalitet nizak
56

Aktivisti u Italiji će smjeti u bolnicama odgovarati žene od abortusa

I. Sa.
Giorgia Meloni, premijerka Italije
Giorgia Meloni, premijerka Italije
Vlada Italije pobijedila je u utorak, kada je Senat odobrio zakon kojim se grupama koje se protive abortusu, dozvoljava pristup ženama koje razmišljaju o prekidu trudnoće.

Ovaj razvoj događaja oživljava tenzije oko pitanja abortusa u Italiji, 46 godina nakon što je legalizovan u toj pretežno katoličkoj zemlji.

Stranka Braća Italije, premijerke Giorgije Meloni, uključila je amandman na prijedlog zakona o oporavku od koronavirusa koji uključuje poglavlje o zdravstvenom sektoru. Prema zakonu iz 1978. godine, Italija dozvoljava abortus na zahtjev u prvih 12 sedmica trudnoće ili kasnije ukoliko su zdravlje ili život žene ugroženi.

Natalitet u Italiji, koji je već jedan od najnižih u svijetu, stalno pada već 15 godina i dostigao je rekordno nizak nivo prošle godine sa 379.000 rođenih beba.

Nove tenzije oko abortusa u Italiji dolaze u trenutku kada drugi dijelovi Evrope idu u suprotnom smjeru. Tako je Francuska obilježila Međunarodni dan žena tako što je u svoj ustav upisala zagarantovano pravo na abortus.

Prošle godine je Malta glasala za ublažavanje najstrožih zakona o abortusu u EU.

Poljski poslanici krenuli su naprijed s prijedlozima za ukidanje gotovo potpune zabrane abortusa koju je donijela prethodna desničarska vlada zemlje.