Inicijativa zastupnice
43

Katica: Ispitat će se svi navodi o načinu korištenja pauza policijskih službenika

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Povodom izjava predsjednika Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo (KS) Viktora Ćatića reagovao je ministar unutrašnjih poslova Admir Katica.
Katica je istakao da se stavovi koji su izneseni ne odnose na stav "sarajevske policije", već predsjednika Sindikata Viktora Ćatića i članova koje on zastupa te naglašava da nije riječ o zvaničnom stavu MUP-a Kantona Sarajevo – Uprave policije.

"MUP KS i ja kao ministar unutrašnjih poslova KS ozbiljno i odgovorno pristupamo svakoj inicijativi zastupnika u Skupštini KS i profesionalno analiziramo mogućnost njihove realizacije. Na isti način bit će tretirana i inicijativa zastupnice Arijane Memić i razmotreni svi navedeni aspekti i mogućnost njihove implementacije. Za dobre i kvalitetne inicijative, koje su u interesu naših građana, ali i unaprjeđenja rada policije, uvijek smo otvoreni", kaže Katica.

Dodaje da MUP KS neće donijeti nijednu odluku koja bi narušavala osnovna, ljudska prava policijskih službenika i bila suprotna zakonskim odredbama.

"Istovremeno, svaku kritiku na rad ozbiljno shvatamo i smatramo je polazištem za promjene, pozitivne pomake i unapređenja u radu policije. Ozbiljno će se ispitati svi navodi o načinu korištenja pauza od strane policijskih službenika i eventualne zloupotrebe te poduzeti adekvatne mjere ukoliko se utvrdi da ih je bilo. Čvrsto sam uvjeren da u redovima policije MUP-a KS rade časni, pošteni i profesionalni policijski službenici koji ponosno nose svoju uniformu i štite građane", rekao je Katica.

Također je naveo da je u interesu građana, ali i MUP-a KS, da identifikuje i sankcioniše i one koji to nisu, što će i učiniti.

"Zahvaljujem se Sindikatu policije KS sa kojim imamo izvrsnu saradnju i sa kojim smo uspješno pregovarali i potpisali novi Kolektivni ugovor za policijske službenike, te koji podržava sve projekte MUP-a KS. Siguran sam da ćemo i po ovom pitanju naći najbolje rješenje. Koristim ovu priliku i obavijestim javnost da ozbiljno shvatamo i izjave državnog delegata Zlatka Miletića o tome da 'najmanje 25 sarajevskih policajaca drži ugostiteljske objekte u kojima se rasparčava droga'. Ovo su vrlo ozbiljne tvrdnje koje moraju biti detaljno provjerene", naglasio je Katica.

MUP Kantona Sarajevo Uprava policije tim povodom će izvršiti adekvatne provjere ovih navoda.