Predsjednik Turske
88

Erdogan poručio da paljenje Kur'ana nije sloboda govora i kritikovao Švedsku

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro je osudio skrnavljenje Kur'ana u Švedskoj, rekavši da se neprijateljski čin ne može ocijeniti pod slobodom izražavanja.

"Činjenica da se skrnavljenje Kur'ana dogodilo pod policijskom zaštitom u Švedskoj je katastrofa", rekao je Erdogan novinarima nakon sastanka vlade u glavnom gradu Ankari u ponedjeljak.

Napomenuo je da na isti način kao što narušavanje bogomolja, uključujući crkve i sinagoge nije sloboda izražavanja, ne postoji takva sloboda kao spaljivanje Kur'ana.

Prošle sedmice, osoba identificirana kao Salwan Momika spalila je primjerak muslimanske svete knjige pod policijskom zaštitom ispred Centralne džamije u Stockholmu u Švedskoj.

Njegov provokativni čin bio je tempiran da se poklopi s Kurban bajramom, jednim od najvećih islamskih vjerskih praznika koji slave muslimani širom svijeta.

Čin je izazvao široke osude iz cijelog islamskog svijeta, uključujući Tursku, Jordan, Palestinu, Saudijsku Arabiju, Maroko, Irak, Iran, Pakistan, Senegal, Maroko i Mauritaniju. Erdogan je naglasio da rasistički teroristički napadi nisu usmjereni samo na muslimane, već i na Jevreje, Afrikance, Azijate i imigrante.

Prethodno je Erdogan rekao da se Švedska ne može nadati ulasku u NATO, za koji je aplicirala nakon što je počeo ruski rat protiv Ukrajine, sve dok pruža utočište i zeleno svjetlo za teroriste i njihove pristaše.

Da bi se pridružila NATO-u, Švedska treba odobrenje svih svojih sadašnjih članica, uključujući Tursku, koja je u savezu više od 70 godina i može se pohvaliti svojom drugom najvećom vojskom.

Erdogan je također rekao da Turska prati nedavni razvoj događaja u Francuskoj s "dubokom zabrinutošću" i nada se da će trenutni događaji nakon policijske pucnjave na 17-godišnjeg dječaka završiti što je prije moguće.

"Turska je također zabrinuta da bi ovi incidenti mogli dovesti do novog vala pritiska, zastrašivanja i potiskivanja muslimana i migranata u Francuskoj. U korijenu događaja koji su započeli u Francuskoj je društvena arhitektura koju je izgradio ovaj mentalitet. Većina imigranata koji su osuđeni živjeti u getima, koji su sistematski potlačeni, su muslimani", rekao je Erdogan

Također je osudio raširenu pljačku koja je pratila nemire.

"Ulice se ne mogu koristiti za traženje pravde. Međutim, jasno je da vlasti također trebaju naučiti iz društvene eksplozije", rekao je Erdogan.

Prosvjedi potresaju Francusku od prošlog utorka, kada je policajac ustrijelio Nahela M., 17-godišnjaka alžirskog porijekla, tokom prometne kontrole u pariškom predgrađu Nanterre nakon što je ignorirao naredbe da stane.

Erdoğan je također kritizirao ono što je nazvao "ratnim lobijem" za sabotiranje iskrenih napora Turske da uspostavi mir u rusko-ukrajinskom ratu.

“Diplomatski napori, koji su započeti Istanbulskim procesom i nastavljeni razmjenom zarobljenika, nažalost su opstruirani i potkopani od ratnog lobija”, rekao je Erdogan, dodajući da su civili i vojnici na kraju platili cijenu.

Napomenuo je da je Turska također bila meta "ratnog lobija", ne precizirajući koji su akteri igrali ulogu u lobiju.

Ankara je često izražavala da ruski rat protiv Ukrajine "neće lako završiti", unatoč opetovanim naporima Ankare da organizira mirovne pregovore između Kijeva i Moskve. Ankara u početku namjerava posredovati u humanitarnom prekidu vatre, nakon čega bi uslijedio trajni prekid vatre i naknadni mirovni pregovori.