Period od tri godine
0

Švedska će Ukrajini pružiti vojnu pomoć u iznosu od sedam milijardi dolara

S. M.
Švedska vlada planira dodatnu vojnu podršku Ukrajini, u ukupnom iznosu od 75 milijardi švedskih kruna (7,01 milijardu dolara) tokom tri godine, prenosi Ukrajinska pravda.

"Da bi ojačali švedsku podršku Ukrajini, vlada i švedski demokrati se slažu da uvedu okvirni program vojne podrške Ukrajini za 2024-2026. Švedska će povećati podršku, a okvir je 75 milijardi švedskih kruna za vojnu podršku za 2024.- 2026, 25 milijardi švedskih kruna godišnje", saopćila je Vlada Švedske.

Ovim prijedlogom, ukupna vojna i civilna podrška Švedske Ukrajini dostići će više od 100 milijardi švedskih kruna (oko 9,3 milijarde američkih dolara).

Vojna pomoć Ukrajini može se pružiti besplatnim transferom odbrambene opreme, finansijskim doprinosima i finansijskom podrškom za kupovinu odbrambene opreme.

Istovremeno, Vlada je istakla da ovaj program može opteretiti državne finansije nekoliko godina, pa čak i nakon 2026. godine.

"Nakon ruske invazije na Ukrajinu, sigurnosna situacija u Evropi je najozbiljnija od Drugog svjetskog rata. To znači da bi ponovno naoružavanje unutar zemlje trebalo da se nastavi istovremeno uz podršku Ukrajine. Stoga su strane u saradnji također saglasne da se podrška Ukrajini provodi na način da se ne podriva razvoj švedskog odbrambenog potencijala i ne šteti drugim neophodnim reformama", saopćila je švedska vlada.