Sastanak u Sarajevu
39

Krišto u razgovoru sa Ghani: Sva rješenja u BiH moraju biti rezultat unutrašnjeg dijaloga

I. Sa.
Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s ministricom za Evropu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Nusrat Ghani o unapređenju bilateralnih odnosa i evropskim integracijama BiH.
Poželjevši dobrodošlicu ministrici Ghani u Bosnu i Hercegovinu, Krišto je rekla da su odnosi BiH i Ujedinjenog Kraljevstva dobri, s intenzivnom institucionalnom saradnjom.

Istaknula je da su stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine ključni za stabilnost cijele regije. Upoznala je Ghani s napretkom na evropskom putu ostvarenom u proteklih godinu dana.

Krišto je naglasila da sva rješenja u Bosni i Hercegovini moraju biti rezultat unutrašnjeg dijaloga i saglasnosti te da se sva pitanja moraju rješavati u institucijama, poštujući demokratska načela i vladavinu prava.

Podsjetimo da je Ghani u jučerašnjeg razgovoru za Klix.ba govorila i o rezoluciji za Srebrenicu koja bi trebala biti danas usvojena.

"Rezolucija poziva na odgovornost počinilaca i osuđuje aktivnosti poput negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Ne pominje pojedinačne zemlje niti određene grupe. Ujedinjeno Kraljevstvo je ranije jasno istaklo da je krivnja za genocid u Srebrenici i ratne zločine počinjene u BiH na pojedincima. Niti Srbija, niti Srbi, niti bosanski Srbi se ne pominju u rezoluciji", navela je Ghani.