Samit u Sofiji
6

Zemlje Zapadnog Balkana se obavezale da će ispuniti osam tačaka s ciljem trgovinske integracije

N. V.
Olakšana trgovina, protok ljudi, ukidanje rominga
Olakšana trgovina, protok ljudi, ukidanje rominga
Lideri zemalja Zapadnog Balkana su na današnjem Samitu u Sofiji u okviru Berlinskog procesa potpisali Izjavu o zajedničkom regionalnom tržištu koja predstavlja odskočnu dasku ka Evropskoj uniji.

Zemlje Zapadnog Balkana su se obavezale na poštivanje slobodnog kretanja robe, usluga kapitala i ljudi u regiji i to kroz osam tačaka:

  1. Bit će prošireni Zeleni koridori i Zelene trake koje uključuju i zemlje EU, na taj način će trgovina biti olakšana, a vrijeme čekanja na granicama biti smanjeno za 70 posto.

  2. Potrebno je proširiti mrežu uzajamnog priznavanja i na druge proizvode i usluge koji do sada nisu uključeni.

  3. Implementirat će slobodu kretanja za studente, istraživače i profesore te za pojedince, a radne dozvole za interkompanijske transfere i pružatelje usluga više neće biti potrebne.

  4. Zajedno će privući vodeće investitore u obećavajuće održive regionalne lance vrijednosti.

  5. Bit će smanjeni troškovi regionalnih plaćanja, a zemlje se moraju pripremiti za pridruživanje jedinstvenom području plaćanja u eurima.

  1. Zemlje moraju podržati regionalni inovacijski ekosistem s ciljem podsticanja digitalne transformacije u regiji.

  2. Pristupa interneta mora biti omogućen za najmanje 95 posto domaćinstava u svakoj državi, barem jedan glavni regionalni koridor mora biti pokriven 5G mrežom i to do kraja 2025. godine, a ključni industrijski gradovi sa 5G mrežom moraju biti pokriveni do kraja 2023. godine.

  3. U regiji Zapadnog Balkana moraju biti uspostavljeni slobodan roming i manji troškovi rominga između tih zemalja i zemalja Evropske unije.

U izjavi koju su potpisali predstavnici šest zemalja Zapadnog Balkana stoji da će poboljšati ekonomsku saradnju u regiji razvojem zajedničkog regionalnog tržišta zasnovanog na pravilima i standardima EU. Cilj zajedničkog razvoja je približiti regiju Evropskoj uniji i povećati konkurentnost regiona.

Akcioni plan koji je usvojen sličan je ranije pominjanom "Malom Šengenu", zasniva se na četiri slobode, a obogaćen je trgovinskim, digitalnim, investicionim, inovacionim i industrijskim oblastima.

"Koraci ka uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta trebalo bi da se odvijaju paralelno s ubrzanom integracijom i ulaskom u jedinstveno tržište EU", stoji u zajedničkoj izjavi.

Oni također kažu da velika većina građana i preduzeća ovih šest zemalja pozdravlja regionalnu saradnju.

"Postignuća u oblastima trgovinske investicione mobilnosti, digitalne infrastrukture za transport energije i drugih sektora učinili bi ljude i njihove poslovne kontakte u regiji lakšim i jeftinijim", kazali su.

Ovi koraci ka zajedničkom regionalnom tržištu bi trebalo da budu važan instrument prilikom rješavanja srednjoročnih i dugoročnih ulinaka epidemije, a tržišna integracija bi mogla donijeti dodatnih 6,7 posto BDP-a u regiji.

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković koja je ovu izjavu potpisala u ime Bosne i Hercegovine kazala je da bi novim planom trebalo da budu smanjene prekogranične bankarske naknade te uklonjene trgovinske prepreke.