Izabrana djela
98

Na Svjetski dan slobode medija predstavljena knjiga "Hamza"

A. Ku.
Goto: Mediacentar Sarajevo
Goto: Mediacentar Sarajevo
Na Svjetski dan slobode medija Mediacentar Sarajevo je predstavio knjigu izabranih djela doajena bh. novinarstva Hamze Baškića, pod nazivom "Hamza".

Razgovor o medijskim slobodama uz predstavljanje knjige "Vraćanje povjerenja u novinarstvo: Današnje čitanje Hamze Bakšića" održan je danas u Sarajevu, u Bosanskom kulturom centru (BKC) u sklopu manifestacije Dani Kantona Sarajevo.

Razgovor je moderirala Azra Husarić Omerović, novinarka Balkanske istraživačke mreže, a učestvovali su Mehmed Halilović, novinar i pravnik, Boro Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo i Selma Zulić Šiljak, urednica knjige "Hamza".

"Vodilja našeg današnjeg razgovora jeste knjiga na kojoj smo naporno radili u proteklom periodu zajedno sa Amrom Bakšić Čamo i zajedno sa timom Mediacentra Sarajevo, a to je nasljeđe i ostavština koje nam je ostavio jedan od najvećih bh. novinara Hamza Bakšić", rekla je Zulić Šiljak.

Knjiga se sastoji od memoara, komentara i priručnika za novinare koje je napisao Bakšić, dugogodišnji urednik i novinar Televizije Sarajevo, komentator i kolumnista Oslobođenja, urednik Radija Sloboda Evropa u Sarajevu. U novinarstvu je radio skoro pedeset godina, od 1962. godine, na radiju, televiziji i u štampi, a preminuo je 2008. godine.

Selma Zulić Šiljak je u značajnoj mjeri oblikovala knjigu i dala novi ugao čitanju djela Hamze Bakšića, a Boro Kontić je odabrao tekstove. Knjiga je objavljena u štampanom i online izdanju s ciljem da bude čitana i upotrebljena u profesiji.

"Knjiga se sastoji ne samo od ponovljenog izdanja priručnika ili kako je Hamza Bakšić volio da kaže podsjetnika novinarima 'Ja, novinar?', nego također i od odabranih komentara koji su objavljivani u kolumni 'Kraj stoljeća', kao i od pažljivo probranih dijelova ratnog dnevnika Hamze Bakšića 'Sarajeva više nema'", rekla je Zulić Šiljak.

Podsjetila je da su okolnosti za medijske slobode i danas otežane, da novinari rade pod ekonomskim, političkim i fizičkim pritiscima, ali da moraju da čuvaju integritet svoje profesije.

Direktor Mediacentra Sarajevo Boro Kontić je rekao da su sloboda štampe i sloboda govora neke od najvećih vrijednosti društva.

"Ovo je praznik koji se danas slavi u velikom broju zemalja u Evropi, to je jedan od najvažnijih datuma. Ali on se ne slavi samo kao medijski dan, ovo je dan kompletne zajednice jer sloboda štampe nije samo vezana za medije. Ona je vezana za ukupno jedno društvo. To je stub na kojem počiva svako društvo", naglasio je Kontić.

Podsjetio je da je priručnik "Ja, novinar?", koji čini i dio nove knjige "Hamza", bio prva knjiga koju je Mediacentar Sarajevo objavio 1995. godine i da je to jedan od najboljih novinarskih priručnika u BiH i šire. Iako je pisan skoro prije trideset godina, priručnik je i dalje relevantno štivo za sve koji se bave ovom profesijom.

Kontić je naglasio da je knjiga namijenjena novinarima i medijima, ali da je ona i dokument o ratnom i poslijeratnom periodu.

Mehmed Halilović, novinar i pravnik, tokom panel diskusije je ocijenio da se medijska slika u Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme pogoršala i da kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj (RS) predstavlja prijetnju ne samo medijima u RS nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini i novinarima u svijetu. Iako se novinarstvo znatno promijenilo posljednjih trideset godina, Halilović je naglasio da je suština novinarstva i dalje ista, zbog čega knjiga "Hamza" predstavlja relevantno štivo.

Panelisti su podsjetili i na Svjetski indeks medijskih sloboda Reportera bez granica, prema kojem je ove godine Bosna i Herzegovina nazadovala za sedamnaest mjesta i trenutno se nalazi na 81. mjestu od 180 zemalja svijeta.

U maju o knjizi "Hamza" će se sa različitih aspekata govoriti i u drugim prilikama u Sarajevu, o čemu će javnost biti naknadno obaviještena.