Procjena poteza iz Tirane
46

Put do Brisela: Albanija ima jednu od najotpornijih ekonomija na Zapadnom Balkanu

L. S.
Albanski premijer Edi Rama (Foto: EPA-EFE)
Albanski premijer Edi Rama (Foto: EPA-EFE)
Albanija je jedna od devet država sa statusom kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, a najnoviji izvještaji pokazuju da država ima jednu od najotpornijih ekonomija na Zapadnom Balkanu.

Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka nedavno su zaključili da Albanija ima jednu od najotpornijih ekonomija u regionu Zapadnog Balkana. Njen javni dug je 2023. godine dostigao najniži nivo od 12 godina, kada je pao ispod 60 posto po prvi put od 2011. godine.

Najnoviji izvještaj EU o napretku Albanije pokazuje da je država na putu da razvije funkcionalnu tržišnu ekonomiju i da ispunjava nivo pripreme koji je potreban da se nosi sa pritiscima konkurencije unutar bloka, ali su potrebna poboljšanja.

Osim toga, Albanija je postigla određeni napredak u strukturnim reformama na energetskom tržištu, transportnoj infrastrukturi, digitalizaciji privrede i rezultatima obrazovanja.

Ruka pomoći

Evropska komisija je 8. novembra 2023. godine usvojila Paket proširenja za 2023. godinu i Plan rasta kako bi Zapadnom Balkanu pružila neke od prednosti članstva u EU. Na osnovu mišljenja Komisije, Plan rasta ima potencijal da udvostruči veličinu ekonomija Zapadnog Balkana u narednih 10 godina.

EU je također najveći pružalac finansijske pomoći Albaniji i podržava društveno-ekonomski razvoj zemlje i temeljne reforme uz finansijsku i tehničku pomoć kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA).

Da li se Albanija usklađuje sa demokratskim vrijednostima EU

Albanija je već preduzela značajne korake da pokaže svoju posvećenost pridruživanju EU. No, uprkos tome, pristupanje može potrajati godinama i na kraju zavisi od odobrenja svih država članica i Evropskog parlamenta.

Na osnovu najnovijeg izvještaja EU o napretku izdvojene su oblasti u kojima se Albanija može poboljšati.

Prvo, Albaniji su potrebne stabilnije političke institucije i snažan politički sistem treba da bude u stanju da izdrži izazove i krize kako bi osigurao ekonomski prosperitet i razvoj.

Dok su se albanske institucije udružile kako bi se pripremile za naredne faze procesa pridruživanja, politička polarizacija ostaje zabrinutost. Parlamentarni postupci u Albaniji često su prekinuti u plenarnoj sali zbog dubokih podjela između vlade i najveće opozicione stranke. Osim toga, parlamentarna aktivnost je obustavljena tokom lokalnih izbora 2023. godine.

Potrebno više napora u borbi Albanije protiv kriminala pranja novca i korupcije

Kada je riječ o vladavini prava, Prema World Justice Project, vodećem izvoru nezavisnih podataka o vladavini prava, Albanija je rangirana na 91. mjestu od 142 na Indeksu vladavine prava 2023. godine.

Evropska komisija je izvijestila da je potrebno više napora u borbi Albanije protiv organiziranog kriminala, pranje novca i korupcija na visokom nivou.

Poštovanje ljudskih i manjinskih prava - Prema Evropskoj komisiji, Albanija je postigla određeni napredak u priznavanju prava osoba sa invaliditetom, ali je potrebno više rada na zaštiti prava manjinskih grupa, prenosi Euronews.