Moral i zakon na vagi
56

Osumnjičeni zvaničnici u mnogim državama sami daju ostavke, a kod nas Tužilaštvo BiH šalje apele FUP-u

N. V.
Jedinica FUP-a postrojena povodom izlaska Vahidina Munjića iz pritvora
Jedinica FUP-a postrojena povodom izlaska Vahidina Munjića iz pritvora
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je poslalo dopis Federalnoj upravi policije kako bi poduzeli "odgovarajuće mjere u skladu s važećim propisima", ciljajući na suspenziju dvojice osumnjičenih pripadnika FUP-a. No, iz te institucije se "kriju", odnosno opravdavaju raznim zakonima.

Naime, pet pripadnika FUP-a, među kojima prvi čovjek te institucije Vahidin Munjić, šef specijalne jedinice Mustafa Selmanović i trojica specijalaca, uhapšeni su u akciji "Black tie 2", a kasnije i pušteni zbog nedostatka dokaza potrebnih da bi Sud BiH nekoga zadržao u pritvoru.

To su u FUP-u odmah doživjeli kao oslobođenje pa su Munjića i Selmanovića, koji su i dalje osumnjičeni u ovom predmetu, dočekali kao heroje. Bez obzira na to što se protiv njih i dalje vodi istraga i što bi s moralne strane trebali sami podnijeti ostavku, kako funkcioniše u cijelom modernom svijetu, oni su odlučili postrojiti počasnu jedinicu i dočekati osumnjičene.

Mnoge je to šokiralo, što se jasno vidjelo u reakciji Ambasade SAD-a u BiH, koja je bila prilično oštra prema zabavi za javnost, koju su napravili iz FUP-a.

"Javni funkcioneri protiv kojih se vodi istraga zbog zloupotrebe položaja treba da budu suspendovani do okončanja istrage", poručili su iz Ambasade SAD-a.

Isto su poentirali i iz Tužilaštva BiH u svom dopisu, koji se može gledati kao svojevrsan apel na FUP da privremeno suspenduje osumnjičene pripadnike.

"Postupajući tužitelj informirao je nadležne institucije, da je u Tužiteljstvu BiH donesena naredba o provođenju istrage za kaznena djela: Organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, primanje dara ili drugog oblika koristi, koja se odnosi na više policijskih službenika Federalne uprave policije, te je zatraženo da se poduzmu odgovarajuće mjere u skladu sa važećim zakonskim propisima, kako bi se istraga u cijelosti mogla provesti neometano i efikasno, posebno ukazujući na činjenicu da dvojica osumnjičenih u navedenog agenciji, obavljaju rukovodne poslove", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Ističu kako je ovaj dopis upućen zbog postojanja evidentnih sigurnosnih smetnji da navedeni osumnjičeni i dalje obavljaju iste poslove na koje su raspoređeni, međutim iz FUP-a im je stigla brza reakcija u kojoj su pobrojali članove zakona u BiH i odluke Ustavnog suda BiH, koje im idu u prilog. Odnosno, naveli su članove zakona koji govore o tome da ne postoji ništa više što FUP treba uraditi po pitanju svojih službenika, odnosno da nisu dužni suspendovati svoje uposlenike.

Tužilac je svoj zahtjev FUP-u očigledno zasnivao na drugim zakonima, koje medijima nisu obrazložili, no pretpostavka je da je riječ o kantonalnim zakonima koji propisuju privremenu suspenziju službenih osoba u slučaju pokretanja istrage protiv njih, a koji su u ranijim slučajevima korišteni.

Iz Tužilaštva BiH su još jednom naglasili da se "istraga u predmetu aktivno provodi i da sud u ovom trenutku odlučuje isključivo o prijedlogu pritvora ili mjerama zabrane, te ne donosi nikakve odluke o krivnji ili odgovornosti osumnjičenih, kako se to u nekim medijima i od nekih dužnosnika pogrešno interpretira".

Potreba za ponavljanjem ove činjenice postoji upravo u ponašanju ministra policije Rame Isaka, ali i šefa diplomatije Elmedina Konakovića i drugih, koji pripadnike FUP-a brane tvrdnjama da nije utvrđena nikakva krivica, iako to još nije ni utvrđivano. S obzirom na takve težnje da se proglašavaju nevinim oni čija nevinost, a ni krivica još nije presuđena, teško je i očekivati moralnu ostavku rukovodilaca FUP-a.