Komentari (25)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ovo treba i Bosna da uradi. Veoma dobar potez. Stvari od opšteg značaja trebaju biti besplatne i svima dostupne, a ne samo u komercijalnoj, tvrdoj formi.
Komšije žele na nacionalizuju jezik, njihov jezik, imaju pravo šta hoće da rade s njega. Samo želim apostrofirati, kako neke njihove riječi zvuče smiješno iz našeg ugla, kao i rečenice koje se satoje od tih riječi, pa otuda i sljedeće riječi: odobrenica (licenca), razvojnik (developer, onaj koji što razvija), bezoklijevno (promptno), dodirnik (touch screen), klizinica (slajd), ponovak (repriza), nejasnica (nejasna riječ), iskočnik (pop up window, prozor na mrežnim stranicama koji sam iskoči), bojomet (paintball), rasprodajnica (outlet), rječarenje (rafting), spojnik (modem), cjelozrni (integralni), zapozorje (backastage), biciklati (voziti bicikl), spojište (modem) U skladu s naprijed navedenim, javljaju se i smiješne (iz našeg ugla gledanja) rečenice: "Upomoć, na dodirniku mi se pojavio iskočnik, razvojniče pomozi."
pa da, bolje je koristiti strane rijeci, nego izmisliti svoje (touch screen, slide, paintball).. BRAVO LOGIKO!!
Ljudi se ponose svojim jezikom, svojim porijeklom, ne vidim nista lose u tome. To moze jedino biti cudno nama Bosnjacima koji se uvijek divimo drugima, "jacima"...beogradski sleng, turcizmi, sve moze kod Bosnjaka samo nek nije izvorno bosansko.
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
Bosanac.. sam! Govorim Bosanskim jezikom!
usput: u hr ne postoji hrvatskosrpski ili srpskohrvatski. postoji srpski i postoji hrvatski
šta da radim kad ne postoji?
eh, jezikoslovci su osobit svijet. većina komentiranih riječi je novog datuma i sa polja informatike, tako da i ne postoje naše riječi za to. bit će smijurije jedno vrijeme. nama koji smo odrastali u jugi, škola je usadila jedan riječnik, naša djeca će učiti novi, možda bliži i prilagođeniji našem jeziku. al evo,moram spomenuti svojevremen primjer za riječ radio: krugoval. ta jedna riječ ti opsiuje sve. i nema nejasnoća.
Napokon smo i to rijesili.Mada neke zamjene anglicizama zvuce besmisleno.Ali drago mi je da jedini u regiji imamo svoje nazive za mjesece u godini i svoje izraze za rijeci grckog porijekla i ostale internacionalizme,kao ljekarnu,knjiznicu,sveuciliste itd.
stavljeno on line još serbski i imaćete jezik koji jedino znate i koji ste jedino učili kao maternji.Ove kvazi nacije i uz njih kvazi jeziciniđe veze. Da se Alija za vas brinuo postali bi svi bankri: rat proveo u sefu i cijeli rt pobih tražio zlatnu kutlaču
Svi mi pricamo srpskohrvatski-hrvatskosrpski jezik
Ti slobodno govori srpskohrvatski, mi znamo jedino za bosanski:)
"Ne preporučuje se upotreba stranih riječi, ukoliko postoji kvalitetna zamjena za nju u hrvatskom jeziku" ja bih prije rekao zabranjuje se, a posljedica je da su mnoge "domaće" riječi nasilno i vještački ubačene u jezik zato mi je draže koristiti uređaje i sl stvari na engleskom nego na hrvatskom jer pola riječi ne znam, a o stručnoj literaturi na hrvatskom da i ne govorim P.S. živio bosanski jezik i pravopis
Ovako treba, čestitam komšijama
Trebala bi se hrvatska drzati cakavskog jezika koji je njihov izvorni a ne krasti nas i nadjevat mu svoje ime
Jos jedan od copy/paste clanaka Kaj ce nama ovaj info ?:D