"Domovina te zove"
509

Nakon filmskog snimka posjete Srebrenici, Ramo Isak organizovao veliki skup sa Seferom Halilovićem

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Ramo Isak danas je na Smetovima kod Zenice organizovao skup "Domovina te zove" odakle je sa Seferom Halilovićem poručio da rata u Bosni i Hercegovini neće biti.

Današnjem skupu na Smetovima prisustvovalo je nekoliko stotina građana iz BiH, a bili su tu i poznati influenseri i prijatelji porodice Isak, koji su došli u Zenicu i pružili podršku u realizaciji skupa.

Skup je na neki način najavljen kao stranački, s obzirom na to da je na pozivu stajalo "Budi dio Snage naroda". Snaga naroda je inače naziv za stranku Rame Isaka, što ostavlja prostora za pitanje - da li je riječ o preuranjenoj političkoj kampanji?

"Mi nismo za rat i došli smo ovdje da to poručimo, ali i da poručimo da u ovoj državi ima dovoljno patriota, ne do Bog, ako se desi rat, da ovu državu možemo da branimo. Ne želimo rat, ali državu ne damo i niko nam državu uzeti neće" kazao je Isak.

Dodao je da institucije države rade sve da ona ne bude ugrožena.

"Trenutni operativni podaci kažu da neće doći do sukoba, ali mi se spremamo, mi nećemo da čekamo. Spremni smo da odgovorimo ako bude potrebe, ali normalno, ne želimo rat. Oni koji žele rat neka je napuste", poručio je Federalni ministar unutrašnjih poslova.

Na kritike upućene od Ambasade SAD-a u BiH njemu povodom organizovanja dočeka za službenike FUP-a, Isak Ramo je kazao da nema komentar.

"Ambasade sa institucijama razgovaraju putem mailova. Ja nikakav mail nisam dobio, kada dobijem mail, ja ću im odgovoriti. Komunikacije preko medija neću niti želim komentarisati", kazao je Isak.

Osim te kritike, Isak i njegovi sinovi su pretrpjeli velike kritike javnosti i zbog videosnimka, koji su objavili jučer na društvenim mrežama, a koji na filmski način prikazuje njihovu posjetu Srebrenici.

Sefer Halilović je sa skupa poručio kako nije istina da probosanska strana ne bi imala odgovor na pokušaje dijeljenja BiH.

"U posljednjih godinu slušamo tezu da ukoliko se neko otcijepi, mi ne možemo ništa, da smo tu nemoćni i da je to gotova stvar, da od nas ništa ne zavisi i da sve zavisi od Dodikove dobre volje. Naša poruka je vrlo jasna, ovo je poruka mira i da se ne igraju s BiH. BiH će ostati cijela bez obzira na to šta ko pokušavao", kazao je on na današnjem skupu novinarima.

Također je pohvalio politički pristup Rame Isaka.

"Jedini je Ramo Isak, organizator ovog skupa, otvoreno i glasno smio odgovoriti onima koji bi da parčaju BiH. Prvi je glasno progovorio da ne damo BiH, od svih političara, na tome mu želim i ovdje pred svima vama odati poštovanje", rekao je Halilović.