Regija
0

Hrvatska dobila jedinstveni online pravopis

Anadolija
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Novi pravopis koji je od ponoći na internetu na adresi pravopis.hr predstavilo je pet od ukupno 14 autora i voditelj Instituta za jezik i jezikoslovlje dr. Željko Jozić. Novi pravopis je prošao javnu raspravu u trajanju od mjesec dana.

Jozić je, kako javlja agencija Anadolija, istaknuo kako je ovaj pravopis jedinstven, jer je u jednomjesečnoj javnoj raspravi prošao kritike svih jezikoslovaca i prvi je besplatan pravopis kojime se svi mogu koristiti na internetu. "Pravopis je nastojao objediniti hrvatsku tradiciju i savremenu hrvatsku pravopisnu praksu", rekao je Jozić te dodao kako se ovim pravopisom nastoji prekinuti višegodišnje nesuglasice koji vladaju među hrvatskim jezikoslovcima.

U javnoj raspravi je učestvovalo više od 400 pojedinaca, neki od predloženih prijedloga su ugrađeni, a svi su objavljeni na mrežnim stranicama Instituta.

Od zanimljivih promjena, riječ Crkva pisat će se velikim slovom u sintagmama poput Katolička Crkva, što do sad nije bilo praksa. Pravopis ostavlja dvojnim mogućnosti pisanja bregovi i brjegovi, strelica i strjelica, ali preporučuje bregovi i strelica, isto tako omogućava pisanje najesen ili na jesen, uime ili u ime, ovisno o potrebi.

U Europskoj uniji, riječ unija piše se malim slovom jer EU nije klasično država, poput SAD-a naprimjer.

Ne preporučuje se upotreba stranih riječi, ukoliko postoji kvalitetna zamjena za nju u hrvatskom jeziku, ali su sve često korištene riječi, posebno anglizmi, uvrštene u novi pravopis.

Pravopis je ostavio dvojnosti, ali je, gdje god se moglo, preporučeno kako pisati bliže standardnom jeziku.

Pravopis ima rječničku tražilicu u koju korisnici upisujući riječ koju traže tako da odmah dobivaju rješenje kako se tražena riječ pravilno piše i postoji li njezina bolja, preporučena verzija.

Tražilica u bazi ima 35.000 pravopisno zanimljivih riječi, a stariji pravopisi imali su maksimalno 25.000 riječi, što je i kvantitativni odmak u odnosu na pravopisnu historiju.

Primjedbe na pravopis se još uvijek primaju na stranicama Instituta, što ostavlja mogućnost da pravopis dobije još veći obim.

Štampana verzija ovog pravopisa izlazi u septembrz, rekao je dr. Jozić, glavni urednik i čelnik Instituta za jezik i jezikoslovlje