Okupljanje u Tuzli
48

Žene Srebrenice o Hajri Ćatić: Naša heroina je živjela za istinu i pravdu

A. K.
Detalj sa mirnog okupljanja u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Detalj sa mirnog okupljanja u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Žene Srebrenice i ovog 11. u mjesecu okupile su se u Tuzli kako bi podsjetile na genocid počinjen u tom gradiću. Ovaj dan u njihovim srcima opterećen je jačom tugom zbog smrti njihove heroine Hajre Ćatić. Poručile su da će nastaviti tamo gdje je ona stala.

Predsjednica Udruženja Žene Srebrenice Hajra Ćatić preminula je proteklog utorka, bez da je dočekala da pronađe posmrtne ostatke svoga sina Nihada, koji je ubijen u genocidu počinjenom u julu 1995. godine u Srebrenici.

Ćatić se sve protekle godine borila za istinu o Srebrenici i pronalasku kostiju svih pogubljenih u genocidu. Živjela je sa posebnom željom – da njen sin pod nadimkom Nino pronađe vječni smiraj. To, nažalost, živa nije dočekala, a simbolika se poigrala i sa njenom sudbinom te će ona biti sahranjena u rodnoj Srebrenici, upravo na 11. dan u mjesecu.

Današnje mirno okupljanje žena Srebrenice u Tuzli, osim podsjećanja na genocid počinjen nad Bošnjacima te sporosti ekshumacija i identifikacija, iskoristile su i za ukazivanje na značaj Hajre Ćatić na njihovom dugogodišnjem putu za pravdu i istinu.

"Naša draga Hajra danas se u Srebrenici sahranjuje, nakon svih godina golgote kroz koju je prolazila. Nikada nije posustajala, a meni je govorila: 'Da mi je samo da nađem moga Ninu dok nisam umrla'. To se nije desilo, iako je sve radila da ga pronađe. Bili smo joj u posjeti u Sarajevu 12. oktobra, nije bila dobro, ali smo se nadali da će bitku dobiti", kazala je članica Udruženja Žene Srebrenice Habiba Mašić.

Habiba Mašić kroz suze je pričala o Hajri Ćatić (Foto: A. K./Klix.ba)
Habiba Mašić kroz suze je pričala o Hajri Ćatić (Foto: A. K./Klix.ba)

Tegobnim glasom Mašić je razgovor s novinarima nastavila riječima da je Ćatić bila istinska heroina koja je sebe u cijelosti dala za Srebrenicu, odnosno za istinu i pravdu.

"Željela je da se žrtve pronađu i dostojanstveno ukopaju. Žao mi je što barem nije pronašla jednu kost svoga sina kako bi obilježila mjesto njegovog smiraja. Ali, sudbina je drugačije htjela", dodala je Mašić.

U izuzetno teškom danu, Srebreničanke su danas dobile podršku i ostalih građana Tuzle, među kojima su se našli i učenici Behram-begove medrese i Srednje medicinske škole. Također, tu su bili i predstavnici Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli, koji su poručili da su njihova obaveza i dužnost pružanje podrške majkama Srebrenice.

"Ovaj 11. dan u mjesecu je poseban zbog dženaze rahmetli Hajri Ćatić. Allaha molimo da joj džennet podari i grijehe oprosti. Mi ćemo ustrajati na ovom putu, a za svaki odlazak jednog člana iz ove grupe potrudit ćemo se da dođe mnogo drugih. Naša je dova da izdržimo i Allaha molimo da ovim ljdima podari snagu, strpljenje i sve ono što je potrebno da izdrže bol koji im je nanesen nekada davno i koji i dalje traje", poručio je imam Čaršijske džamije u Tuzli Sifet efendija Suljić.

Sifet efendija Suljić (Foto: A. K./Klix.ba)
Sifet efendija Suljić (Foto: A. K./Klix.ba)

Još uvijek se traga za kostima više od hiljadu žrtava genocida, a majke umiru bez da su pronašle svije najmilije. Žene Srebrenice danas su poručile da će nastaviti put istine i pravde koji je započela Ćatić jer im je to postala glavna misija nakon 11. jula 1995. godine.