Podrška u najtežim danima
130

Roditeljska kuća otvorena u Tuzli: Mjesto snage, nade i ljubavi za teško oboljelu djecu

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Roditeljska kuća, namijenjena za smještaj djece u procesu liječenja od karcinoma i njihovih roditelja danas je zvanično otvorena u Tuzli. Riječ je o objektu koji je od velikog značaja, a kapacitiran je na pet porodica koje dolaze iz Tuzlanskog kantona, Brčko distrikta i predjela Republike Srpske.

U kompleksu Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, tačnije u neposrednoj blizini Klinike za dječije bolesti, izgradnja roditeljske kuće je počela 2021. godine, a zbog globalne ekonomske situacije radovi su trajali duži vremenski period.

"Kada je riječ o finansiranju, mi smo već pokrenuli inicijativu, razgovarali smo sa predstavnicima Vlade TK i Gradom Tuzla te određenim gradovima i općinama iz ovoga kantona i imamo obećanje u vidu grantova. Vjerujem da će uz nas ostati i donatori koji su pomogli u dosadašnjem finansiranju ovoga projekta", kazao je Fikret Kubat, direktor Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka".

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Kuća je površine 400 metara kvadratnih, s kapacitetom od pet smještajnih jednica, odnosno apartmana, a tu su i zajedničke prostorije, poput kuhinje, trpezarije, dnevnog boravka, vešeraja i ostave. Za sve oboljele mališane i članove njihovih porodica smještaj je u potpunosti besplatan, a tu mogu dobiti i psiho-socijalnu podršku.

"Ovo je iznimno važan projekat za sve roditelje čije se dijete liječi od malignog oboljenja. Nažalost, znamo da to traje mjesecima te su zbog toga veliki benefiti od postojanja roditeljske kuće. Kao neko ko je prošao kroz iskustvo liječenja djeteta od malignog oboljenja od srca želim da ova kuća bude prazna, odnosno da nema pacijenata i posjetitelja", kazala je Merima Mujkić, čije se dijete liječilo u periodu od 2018. do 2021. godine.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić ističe da roditeljska kuća predstavlja jedan od najvažnijih humanih projekata za lokalnu zajednicu koju predstavlja. Naveo je i da je njen značaj nemjerljiv u kontekstu poboljšanja kvaliteta liječenja i uslova koji prethode adekvatnom tretmanu za svu djecu oboljelu od raka.

"Mi smo se uključili u realizaciju projekta od prvoga dana, a nedavno smo u budžet uvrstili kao posebnu liniju sredstva za rad ove kuće i riječ je o iznosu od 10.000 KM. Svi skupa imamo jednu veliku empatiju prema svima kojima je pomoć potrebna, a ovo je još jedan dokaz toga", istaknuo je Lugavić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Roditeljsku kuću suštinski su izgradili Generalni sekretarijat Kuvajta koji je donirao 1.100.000 KM, kao i Vlada FBiH, koja je skupa sa društveno odgovornim kompanijama izdvojila 300.000 KM.

"Ovaj projekat je humanitarnog karaktera i kao takav u naša srca ulijeva dodatnu radost. To kažem jer mi imamo jednu roditeljsku kuću u Kuvajtu, a koja je slična ovoj te smo svjesni važnosti ovakvih humanitarnih projekata. Želja nam je da na svaki način olakšamo roditeljima čija su djeca oboljela, a ovo je minimum koji možemo udijeliti", kazao je Naser El-Hamed, generalni sekretar Generalnog sekretarijata Kuvajta.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić ističe da je Vlada FBiH našla za shodno da u finansijske prioritete stavi podršku roditeljskoj kući u Tuzli.

"Želimo da ovo ne bude samo zgrada, već dom za sve porodice, a posebno djecu koja se liječe od raka. Želimo da ovo bude mjesto snage, nade i ljubavi za sve one koji će koristiti ovu roditeljsku kuću. Na nivou Federacije BiH ćemo donijeti zakon o socijalnim uslugama, koji će na sistemski i dugoročan način prepoznati ovakva i slična udruženja", naglasio je Delić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

U Klinici za dječije bolesti u Tuzli se trenutno nalazi pet mališana kod kojih je od početka ove godine dijagnosticirano neko od malignih oboljenja.

"Mi godišnje otkrijemo između 12 i 15 malignih bolesti kod djece, a tu su prije svega akutna leukemija, tumor mozga, tumor limfoma i solidni tumor. Dijagnostičke procedure su vrlo složene, liječenje je vrlo kompleksno i dugo traje, a u njemu učestvuje multidisciplinarni tim", ističe šefica Odjeljenja hematologije i onkologije pri Klinici za dječije bolesti u Tuzli Amila Latifagić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Islamska zajednica je od samog početka prepoznala značaj ovog objekta i njegovu ulogu za širu društvenu zajednicu. Na poziv Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH", Islamska zajednica u BiH se putem Vakufske direkcije aktivno uključila u obezbjeđivanje sredstava za ovaj projekat.

Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kazao je da je vakuf i nastao kao izraz socijalne potrebe u društvu.

"I Roditeljsku kuću u Sarajevu i ovu u Tuzli Islamska zajednice je putem Vakufske direkcije pomogla na način da je zajedno sa svojim prijateljima iz Kuvajta obezbijedila sredstva. Meni je posebno drago da u sklopu manifestacije 'Dani vakufa u Bosni i Hercegovini' otvaramo i ovu kuću, značajan projekat u koji je uložen veliki iznos vakufskih sredstava", rekao je direktor Zajimović.

Dodao je, također, da je ponosan što su u ovom projektu učestvovali svi građani ove države, institucije naše države kao i prijatelji iz Kuvajta.

"Ovom prilikom želimo da im zahvalimo, a posebno Udruženju 'Srce za djecu oboljelu od raka' koje je iniciralo jedan ovakakv značajan projekat", istakao je direktor Zajimović.

Kao kod odraslih osoba i mališani se podvrgavaju hemoterapiji, citoterapiji, hiruškim zahvatima, transplantacijama te radioterapijama. Liječenje u prosjeku traje od šest mjeseci do dvije godine, uz praćenje od pet do deset godina.