Energetska tranzicija
47

Budućnost je u obnovljivoj energiji: Monteri solarnih panela postaju sve traženiji u BiH

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Instalateri fotonaponskih sistema, u javnosti poznatiji kao monteri solarnih panela profesionalno postaju sve traženiji na bh. tržištu. Zanimanje je deficitarno i u Evropskoj uniji, a svoju priliku za bolju egzistenciju upravo u njemu vide mnogi u našoj zemlji. Među njima su i zaposleni profesori koji kroz model cjeloživotnog učenja se okreću prekvalifikaciji.

Na takozvani put "zelene tranzicije" Bosna i Hercegovina je već zakoračila, a on u konačnici podrazumijeva potpuni prelazak sa konvencionalnih na ekološki prihvatljive izvore energije.

"Htjeli ili ne, nama se već događa energetska tranzicija. Sada imamo nedostatak uglja i peleta, a najavljeno je i poskupljenje električne energije. Da bismo preživjeli energetsku tranziciju i poskupljenje električne energije moramo se okrenuti mjerama energetske efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, ugrađivati toplotne pumpe, ali i fotonaponske sisteme", smatra direktorica Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle Džemila Agić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

A upravo sve veći broj fotonaponskih sistema, tačnije solarnih panela je moguće vidjeti na krovovima javnih, ali i privatnih objekata u našoj zemlji. Problem leži u nepostojanju sofisticiranog kadra koji će se baviti njihovom instalacijom i priključenjem na elektroenergetski sistem.

Zbog toga je od Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle potekla inicijativa za uvođenje novog zanimanja u obrazovni sistem Tuzlanskog kantona, a on se odnosi na instalatera fotonaponskih sistema – elektroničara.

Ovo zanimanje će od septembra ove godine djelovati u Srednjoj elektrotehničkoj školi u Tuzli, a kroz obrazovni sistem Srednja građevinsko-geodetska škole će nuditi mogućnost prekvalifikacije kadra.

Dok ovo u potpunosti ne zaživi, u Tuzli se odvija pilot projekat kroz koji se u tamošnjoj Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi trenutno vrši obuka za instalatere fotonaponskih sistema. Grupu polaznika čine nezaposlene osobe, one sa radnim angažmanom te visokoobrazovani kadar koji želi upotpuniti svoj portfolij.

"Kroz ovu obuku profesori srednje građevinsko-geodetske i elektrotehničke škole predstavljaju edukatore, uz pomoć gostujućeg profesora iz švicarske Polybau škole. U okviru ove edukacije zainteresirane odrasle osobe obučavaju se kako prije svega raditi planiranje, projektovanje i postavljanje jednog sistema, kao i njegovo održavanje", kaže Agić za Klix.ba.

Edin Muranović iz Tuzle je diplomirani kriminalista koji priliku za posao u struci nikada nije dobio. Sada nadu vidi u postavljanju solarnih panela, svjestan da je na putu "zelene bh. tranzicije" ova struka neminovna.

"Posao u struci sam pokušavao pronaći 17 godina, ali zbog nepotizma i korupcije u tome nisam uspio. Sada sam se odlučio za edukaciju u oblasti postavljanja solarnih panela. Sviđa mi se način odvijanja obuke i već sam stekao određena znanja. Naučio sam na koji se način vrši pregled krova koji treba na sebi nositi konstrukciju solarnih panela, zatim kako se oni montiraju, čemu služe, koje se uštede ostvaruju te koje benefite ostvarujemo u smislu smanjenja zagađenja zraka", kaže Muranović za Klix.ba.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Bosni i Hercegovini neminovno slijedi period u kojem će pored velikih sistema, sve veći broj domaćinstava željeti ugraditi fotonaponske elemente. Samim tim doći će i do većeg vapaja za adekvatnim kadrom.

Tuzlak Nihad Ramadanović je zaposlen kao profesor tjelesnog odgoja i sporta, a shodno trenutnom načinu funkcioniranja obrazovnog sistema u Tuzlanskom kantonu, naš sagovornik svake godine prilikom zadovoljavanja kriterija na konkursu dobija ugovor na određeno vrijeme. Uvjerenja je da zanimanje instalatera solarnih panela ima budućnost u BiH te se tim tragom i prijavio na obuku.

"Zbog velike konkurencije, konkursi se svake godine realiziraju, a mogućnost dobijanja ugovora na neodređeno vrijeme je teško dobiti. Putem interneta sam vidio oglas za besplatnu obuku odraslih osoba na temu instaliranja fotonaponskih sistema te sam se odlučio prijaviti jer dodatna diploma mi stvara mogućnost dodatne konkurentnosti na tržištu. Da li ću se u budućnosti baviti time, ne znam, ali više edukacija svakako može biti od koristi", ističe Ramadanović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Posebno je zanimljivo da ovo zanimanje već budi interesovanje i kod učenika, što nam potvrđuje i nastavnik praktične nastave u Srednjoj mješovitoj školi u Kalesiji Adem Karić. On se također nalazi na obuci u Tuzli, a cilj mu je svoja stečena znanja u budućnosti prenijeti na mlađe generacije.

"Među učenicima postoji veliko interesovanje, jer oni putem interneta saznaju razne informacije u ovoj oblasti. Svjesni su da je ono kao takvo veoma traženo u Evropskoj uniji, ali da dolazi vrijeme i za Bosnu i Hercegovinu. Upravo zbog toga trebamo educirati kadar, koji će naknadno biti u mogućnosti svoja znanja i vještine prenijeti na mlade", ističe Karić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

U Bosni i Hercegovini, tačnije Tuzli znanje u oblasti instaliranja fotonaponskih sistema i zaštite na radu prilikom obavljanja poslova trenutno prenosi stručnjak iz škole Polybau Ramon Kropf. U razgovoru za Klix.ba kaže da je ovo zanimanje budućnost u Evropskoj uniji, ali i cijelome svijetu.

"Smatram da je potreba za obukom odraslih u ovoj oblasti veoma važna, ukoliko želimo da imamo ljude koji će to moći raditi. To je veoma važno zbog okoliša, ali i cijene električne energije koja raste. Ukoliko u BiH želimo smanjiti proizvodnju iz uglja, onda moramo imati dodatni izvor energije", priča nam Kropf.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Benefiti od ugradnje fotonaponskih sistema se kreću od boljeg kvaliteta zraka pa sve do značajnih ekonomskih ušteda. U cilju što većeg broja instaliranih fotonaponskih sistema te isključenja nuklearnih centrala do 2050. godine, u Švicarskoj se također vrše prekvalifikacije, edukacije i brze obuke kadrova.

"S obzirom na veliku potražnju u Švicarskoj također uvodimo zanimanje za instalatera solarnih sistema. Naš cilj je da direktno iz osnovnih škola učenici odlaze na učenje ovakvog zanimanja jer trenutno imamo izuzetno malo ljudi na tržištu rada koji su kvalificirani za obavljanje ovakvih poslova", dodaje Kropf.

Kada je riječ o Tuzlanskom kantonu, kao jedna od mogućnosti se navodi i pružanje finansijske potpore Zavoda za zapošljavanje TK, koji bi vršio finansiranje prekvalifikacije nezaposlenih osoba, kao i sufinansiranje pokretanja vlastitog biznisa u okviru novog zanimanja.