Obuka za odrasle u Tuzli
45

Kriminalista 17 godina tražio posao u struci, sad nadu vidi u postavljanju solarnih panela

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
U Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi u Tuzli se nalazi grupa polaznika obuke za instalatere fotonaponskih sistema koji su sve zastupljeniji u Bosni i Hercegovini, a potrebe tržišta rada za adekvatnim kadrom povećane. Među polaznicima su nezaposlene osobe, one sa radnim angažmanom te visokoobrazovani kadar koji želi upotpuniti svoj portfolij.

Ovoga vikenda u Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi u Tuzli se odvija obuka odraslih osoba na temu instaliranja fotonaponskih sistema. Svi polaznici prolaze ukupno kroz šestodnevnu edukaciju, sastavljenu od 40 časova, a koji su podijeljeni na dva dijela.

"Kroz ovu obuku profesori srednje građevinsko-geodetske i elektrotehničke škole predstavljaju edukatore, uz pomoć gostujućeg profesora iz švicarske Polybau škole. U okviru ove edukacije zainteresirane odrasle osobe obučavaju se kako prije svega raditi planiranje, projektovanje i postavljanje jednog sistema, kao i njegovo održavanje", kaže za Klix.ba Džemila Agić, direktorica tuzlanskog Centra za ekologiju i energiju koji je nosilac projekta.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Fokus je stavljen na postavljanje fotonaponskih sistema na manje objekte, a nakon obuke i stjecanja neophodnog certifikata, priznatog od obrazovnog sistema, polaznici koji dolaze iz cijele BiH će imati priliku za konkretan rad na terenu.

"Kod odabira polaznika uzimali smo ih iz tri kategorije, odnosno nezaposlene, zaposlene te one iz obrazovnih institucija. Oni koji su nezaposleni mogu odmah tražiti posao na tržištu rada, zaposleni svoje znanje mogu primjenjivati u firmama, a oni iz obrazovnih institucija znanje mogu prenositi na kolege i učenike", ističe Agić.

Obuka u Tuzli zasnovana je na teorijskom i praktičnom dijelu, a svi polaznici na kraju polažu poseban ispit nakon kojeg dobijaju spomenuti certifikat.

Među polaznicima se nalazi i Edin Muranović iz Tuzle, inače diplomirani kriminalista koji priliku za posao u struci nikada nije dobio. Sada nadu vidi u postavljanju solarnih panela, svjestan da je na putu "zelene bh. tranzicije" ova struka neminovna.

"Posao u struci sam pokušavao pronaći 17 godina, ali zbog nepotizma i korupcije u tome nisam uspio. Sada sam se odlučio za edukaciju u oblasti postavljanja solarnih panela. Sviđa mi se način odvijanja obuke i već sam stekao određena znanja. Naučio sam na koji se način vrši pregled krova koji treba na sebi nositi konstrukciju solarnih panela, zatim kako se oni montiraju, čemu služe, koje se uštede ostvaruju te koje benefite ostvarujemo u smislu smanjenja zagađenja zraka", kazao nam je Muranović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Ovaj projekat zajedno realiziraju Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle, švicarskim Caritas i tamošnja Polybau škola, a podršku su pružili i Ministarstvo obrazovanja i nauke TK, kao i srednja elektrotehnička i građevinsko-geodetska škola. Shodno tome, za polaznike je obuka besplatna.