Potvrđeno za Klix.ba
124

Zatraženo odgađanje poništenja diplome direktora OSA-e Osmana Mehmedagića

Ervin Mušinović
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Inspektoratu Republike Srpske zvanično je podnesen zahtjev za odgađanje poništenja diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića.
Ova informacija potvrđena je za Klix.ba u Inspektoratu RS-a, odnosno instituciji koja je i donijela naređenje da se u Službenom glasniku RS-a diploma izdata na ime Osmana Mehmedagića proglasi ništavnom.

"Možemo vas informisati da je Univerzitet za poslovne studije Banja Luka putem punomoćnika ovom organu podnio zahtjev za odgađanje izvršenja rješenja republičkog prosvjetnog inspektora do okončanja upravnog spora pred sudom, pokrenutog protiv drugostepenog rješenja Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, a kojim je odbijena žalba Univerziteta za poslovne studije Banja Luka na rješenje republičkog prosvjetnog inspektora", kazali su nam iz Inspektorata RS-a.

U toku je odlučivanje o zahtjevu za odgađanje izvršenja rješenja, a Inspektorat RS-a bi se u skorije vrijeme definitivno trebao izjasniti o ovom zahtjevu.

Univerzitet za poslovne studije Banja Luka iskoristio je svoje zakonsko pravo te je u predviđenom roku od 30 dana od dana dostavljanja rješenja pokrenuo upravni spor u skladu sa Zakonom o upravnim sporovima.

Naime, Zakonom o upravnim sporovima propisano je da će po zahtjevu tužioca, organ nadležan za izvršenje odgoditi izvršenje akta do konačne sudske odluke, ako bi izvršenje tužiocu nanijelo štetu koja bi se teško mogla nadoknaditi, a odgađanje nije protivno javnom interesu, niti bi se njim nanijela veća nenadoknadiva šteta protivnoj stranci.

Univerzitetu za poslovne studije u Banjoj Luci također je ostavljena mogućnost i da, pored Inspektorata RS-a, od nadležnog suda zatraži odgađanje izvršenja upravnog akta protiv kojeg je podnesena tužba.

Kako smo ranije pisali, mandat generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića, zamjenika generalnog direktora OSA-e Trifka Buhe i glavnog inspektora u OSA-i Damira Bevande ističe 19. novembra 2019. godine.

Za razliku od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), gdje je Nadzorni odbor Parlamentarne skupštine BiH dužan raspisati konkurs za izbor novog direktora, u slučaju izbora rukovodstva OSA-e, ne raspisuje se javni konkurs, već se vrši imenovanje u skladu s ispunjenim zakonskim uvjetima.

Direktora OSA-e imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a koji je prema Zakonu o OSA-i dužan, prije stavljanja imenovanja na dnevni red državne vlade, izvršiti konsultacije sa članovima Predsjedništva BiH, članovima Izvršnog odbora i članovima Zajedničke komisija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za nadzor nad radom OSA-e.

Izbor novog direktora OSA-e onemogućava SNSD koji od decembra 2018. godine blokira rad Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Naime, državni organ zakonodavne vlasti još uvijek nije formirao stalna radna tijela, to jeste parlamentarne komisije, pa tako ni Zajedničku komisiju oba doma PSBiH za nadzor nad radom OSA-e koja mora dati mišljenje prije imenovanja novog direktora OSA-e.

Stranka demokratske akcije (SDA), tačnije predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović i predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić, u nekoliko navrata bezuspješno je pokušavala deblokirati procese u Parlamentarnoj skupštini BiH. Problem predstavlja tvrdi stav SNSD-a koji odbija učestvovati u radu PSBiH sve dok Zoran Tegeltija, čija politička opcija je otvoreno najavila kako će se protiviti NATO putu BiH, ne bude imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Eventualno usvajanje zahtjeva za odgađanje poništenja diplome Osmanu Mehmedagiću značit će da neće postojati nikakve zakonske smetnje da on i nakon isteka mandata bude imenovan za vršitelja dužnosti direktora OSA-e. U ovom slučaju ključnu ulogu imat će ministri iz reda HDZ-a BiH bez čijih glasova Mehmedagić neće moći biti imenovan za vršitelja dužnosti.

OSA je ranije iznijela stav kako je Mehmedagićeva diploma zakonita i da niko nema pravo montirati bilo kakve istrage kojima bi se diskreditirale osobe koje se suprotstavljaju organizovanom kriminalu u BiH.

S obzirom na to da je odluku o poništenju donio entitetski nivo vlasti, u javnom prostoru javile su se spekulacije kako je ovakav potez uslijedio kao pokušaj diskreditiranja Mehmedagića, jer je OSA za vrijeme njegovog mandata uspjela spriječiti prodiranje stranih službi u BiH te sačuvati unutrašnji sistem od vanjskih nasrtaja.