Važna agencija
8

Mehmedagiću idući mjesec ističe mandat, novi direktor OSA-e tek kada SNSD prekine blokade

Ervin Mušinović
Novi direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine neće biti imenovan sve dok SNSD ne prekine blokade rada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
Prema podacima iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, mandat generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića, zamjenika generalnog direktora OSA-e Trifka Buhe i glavnog inspektora u OSA-i Damira Bevande ističe 19. novembra 2019. godine.

Oni su na rukovodeće pozicije u zasigurno najvažnijoj agenciji u bh. sistemu sigurnosti imenovani 19. novembra 2015. godine, a Zakon o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH u članu 26. i članu 32. jasno kaže kako mandat generalnog direktora, zamjenika generalnog direktora i glavnog inspektora traje četiri godine.

Za razliku od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), gdje je Nadzorni odbor Parlamentarne skupštine BiH dužan raspisati konkurs za izbor novog direktora, u slučaju izbora rukovodstva OSA-e ne raspisuje se javni konkurs, već se vrši imenovanje u skladu s ispunjenim zakonskim uvjetima.

Direktora OSA-e imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a koji je prema Zakonu o OSA-i dužan, prije stavljanja imenovanja na dnevni red državne vlade, izvršiti konsultacije sa članovima Predsjedništva BiH, članovima Izvršnog odbora i članovima Zajedničke komisija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za nadzor nad radom OSA-e.

Bosna i Hercegovina ima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH (Denis Zvizdić), članove Predsjedništva BiH (Željko Komšić, Šefik Džaferović, Milorad Dodik) i članove Izvršnog odbora (predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda). Međutim, zbog SNSD-ovih blokada rada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, još od decembra 2018. godine u državnom organu zakonodavne vlasti nikada nisu formirana stalna radna tijela, odnosno parlamentarne komisije, pa tako ni Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e.

Naime, zastupnici i delegati iz reda SNSD-a odbijaju učestvovati u radu Parlamentarne skupštine BiH sve dok Predsjedništvo BiH ne predloži Zorana Tegeltiju (SNSD) za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH insitirajući pri tome da BiH odustane od NATO puta i najavljujući unaprijed da njihov kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH neće poštivati Zakon o odbrani BiH.

Ova politička stranka, koja je u proteklih nekoliko godina označavala OSA-u kao neprijateljsku organizaciju, već ranije je najavila kako aktuelni direktor OSA-e Osman Mehmedagić neće dobiti podršku SNSD-a za ponovni izbor. SNSD na čijem čelu se nalazi Milorad Dodik duboko je cementirala svoju odluku da spriječi reizbor Mahmedagića na poziciju direktora OSA-e, što je nedavno demonstrirano i odlukom institucija bh. entiteta RS da se Mehmedagićeva fakultetska diploma proglasi ništavnom.

Univerzitet za poslovne studije u Banjoj Luci još uvijek nije u Službenom glasniku RS-a poništio diplomu Osmana Mehmedagića, a ukoliko to učini, Mehmedagić nakon isteka mandata neće moći bit izabran ni za vršitelja dužnost, a ni za generalnog direktora OSA-e s obzirom na to da ne ispunjava opće uslove za ovu poziciju, to jeste neće imati fakultetsku diplomu.

Ukoliko ipak, nekim čudom, ne dođe do poništavanja diplome, izvjesno je kako aktuelni saziv Vijeća ministara BiH, u kojem partcipiraju SDA, HDZ BiH, SDS, PDP i SBB ,neće imati kapacitet da izabere novog direktora OSA-e sve i da SNSD pristane na formiranje parlamentarnih komisija.

U ovom trenutku interese SNSD-a ili kako bi rekao lider HDZ-a BiH Dragan Čović, "interese Republike Srpske", brane HDZ-ovi ministri u Vijeću ministara BiH. Zbog toga je prilikom imenovanja direktora OSA-e važno uzeti u obzir i Zakon o Vijeću ministara BiH, jer Vlada BiH vrši konačno imenovanje, ali i odnose političkih stranaka u BiH.

Zakon o Vijeću ministara BiH kaže da državna vlada odluke donosi konsenzusom, pa tako i odluku o imenovanju direktora ili vršitelja dužnosti direktora OSA-e. Ukoliko konsenzus ne postoji, onda se odluka donosi većinom glasova, s tim što ta većina podrazumijeva ruku najmanje jednog ministra iz svakog konstituitivnog naroda.

Svi ministri u Vijeću ministara BiH iz reda hrvatskog naroda dolaze iz HDZ-a BiH (ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš). Teško je očekivati da će u slučaju takvog scenarija HDZ-ovi funkcioneri kontrirati stavovima bratskog SNSD-a.

Svakako, jedan od scenarija je i da nekim čudom Univerzitet za poslovne studije u Banjoj Luci ne poništi Mehmedagićevu diplomu, da Vijeće ministara BiH ne bude u kapacitetu da nakon 19. novembra 2019. godine imenuje vršitelja dužnosti direktora OSA-e i da usljed takvih dešavanja Mehmedagić i nakon isteka mandata ostane na poziciji direktora (što ne bi bio prvi slučaj u institucijama BiH).

Pozicija direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH jedna je od najvažnijih pozicija u kompletnom bosanskohercegovačkom sistemu. OSA je jedna od rijetkih državnih institucija u kojoj se odluke ne donose po etničkom principu i u kojoj su precizno raspoređene nadležnosti direktora, zamjenika direktora i glavnog inspektora bez obzira na to kojoj etničkoj grupi oni pripadali.

U narednom periodu Bosnu i Hercegovinu zasigurno očekuje šarada vezana za izbor direktora OSA-e, jer su preveliki interesi političkih stranaka koji se odnose na ovu državnu agenciju. Bit će zanimljivo posmatrati i reakciju predstavnika međunarodne zajednice koji, posebno zbog borbe protiv terorizma, imaju svoje interese koji se odnose na rad OSA-e.

Ova agencija je u mandatu od 2015. godine bila meta kritika jednih te istih političkih stranaka i lidera tih stranaka. Riječ je o SNSD-u, HDZ-u BiH i SBB-u.