Genocid u Srebrenici
25

Hajrudin Somun: Odgađanje glasanja o rezoluciji u UN-u nije loše iz dva razloga

S. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nekadašnji diplomata i novinar Hajrudin Somun, govorio je za Klix.ba o mogućim razlozima odlaganja glasanja u Generalnoj skupštini UN-a o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

"O tome zašto je odgođeno, dosta jasno je rečeno u saopštenju misije BiH u Ujedinjenim nacijama. U jednu ruku, nije loše što se odgađa, da malo splasne euforija na jednoj strani Bosne i Hercegovine, a na drugoj agresivna prijetnja njenom daljom destabilizacijom. Čak na pijaci me ljudi pitaju, zabrinuti, 'Da nas ovo neće opet napasti?'", rekao je Somun.

Dodao je da je, u drugu ruku, dobro što je odgođeno, ne samo radi otklanjanja bilo kakvih nejasnoća u rezoluciji, nego da bi se spisku sponzora i onih zemalja koje podržavaju rezoluciju priključilo još članica UN.

"Upravo to mi tvrde neki iranski prijatelji, pozivajući se na saopštenje ambasadora BiH u sjedištu UN, kao i na samu činjenicu na koju se u Sarajevu nije ukazivalo da u dnevni red zasjedanja Generalne skupštine nije bila još unesena ta tema, nego da je to bilo mišljenje predlagača rezolucije", rekao je Somun.

Istakao je da je zbrka oko stava Irana nastala nakon izjave ambasadora Irana u Beogradu, za koju smatra da je nejasna i ishitrena.

"Moguće je da je ambasador dobio nešto iz Teherana što jeste bila najava mogućeg odgađanja glasanja. To je iz njegove interpretacije protumačeno kao da je Iran protiv same rezolucije, što je zvanični Beograd jedva dočekao. Moj prijatelj Iranac još smatra da njihovom ambasadoru u Srbiji možda nije bila jasna ni presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu o genocidu u Srebrenici, te da su nedoumice o odgađanju otklonjene nakon saopštenja iz ambasade BiH u UN", rekao je Somun.

Na kraju ističe da ne isključuje pokušaje Srbije da na stranu nekoliko protivnika rezolucije o Srebrenici privuku Iran, s obzrom na nova geopolitička svrstavanja u svijetu, u kojima se iz Moskve teokratski sistem Islamske republike Iran vidi kao jedan od stubova antiameričkog i antizapadnog grupisavanja.