Pilot projekat
56

Čengić: Obaviješten sam od CIK-a, na izborima u Starom Gradu koristit će se nove tehnologije

S. M.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Načelnik Općine Stari Grad objavio je da je Centralna izborna komisija izabrala Općinu Stari Grad Sarajevo da bude dio pilot projekta na predstojećim lokalnim izborima u kojoj će se koristiti nove tehnologije.

Čengić je kazao da je ranije uputio dopis prema CIK-u u kojem je iskazao spremnost da Općina Stari Grad bude jedna od lokalnih zajednica u kojoj će se koristiti nove tehnologije.

"Ove sedmice sam obaviješten da je CIK izabrao Općinu Stari Grad Sarajevo da bude dio pilot projekta na predstojećim lokalnim izborima u kojoj će se koristiti nove tehnologije. Dok sam bio u Parlamentu, borio sam se za uvođenje novih tehnologija u izborni proces. Sada kao načelnik, želim da budemo među prvima u BiH koji će uvesti nove tehnologije", kazao je Čengić.

Istakao je da je cijelu karijeru svoje političko djelovanje temeljio isključivo na podršci koju dobija od naroda.

"Zato smatram da je važno zaštititi glasove naroda", kazao je Čengić.

Dodao je kako mu je žao što Parmanetarna skupština BiH nije donijela izmjene Izbornog zakona, te je morao djelovati viskoki predstavnik.

"Podsjećam da je i 2022. godine visoki predstavnik mijenjao Izborni zakon, te su nakon mnogih radikalnih izjava, svi političari učestvovali u izbornom procesu po pravilima koja su nametnuta. Lokalni izbori će biti raspisani u narednih desetak dana, a održat će se 6. oktobra" kazao je Čengić.