Usporedba FBiH i Hrvatske
503

Zahiragić poručio Konakoviću da govori neistine: Ne piše sve na Wikipediji

M. G.
Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i potpredsjednik SDA Haris Zahiragić reagovao je nakon što je predsjednik stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković usporedio imenovanje Vlade FBiH sa imenovanjem Vlade Republike Hrvatske.
Kako je rekao Zahiragić u objavi naslovljenoj "Konakoviću, ne piše baš sve na Wikipediji", Hrvatska ima građanski ustav gdje većina u jednodomnom parlamentu imenuje vladu, a predsjednik države samo povjerava mandat za sastav vlade osobi koja ima najveće šanse za okupljanje većinu (uglavnom na osnovu potpisa koji dokazuju većinu).

"Ako već pokušavate povlačiti paralele između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, zašto je mandat za sastav Vijeća Ministara dobila Borjana Krišto, kada stranka koja je delegirala nije pobijedila na izborima? Zašto niste formirali Vijeće Ministara prostom većinom u Predstavničkom domu, bez SNSD-a recimo? Zato što je naše ustavno uređenje mnogo kompleksnije, jer imamo dva doma Parlamenta, jer pored opšte imamo i entitetsku većinu u Predstavničkom domu PSBiH, jer imamo Dom naroda PSBIH", napisao je Zahiragić.

Kada je Vlada Federacije u pitanju, dodaje on, do posljednjih Schmidtovih amandmana, ona je bila utemeljena na polupredsjedničkom sistemu, gdje Predsjednik FBiH uz saglasnost oba potpredsjednika imenuje Vladu FBiH, a većina u Predstavničkom domu je samo potvrđuje.

"Predsjednik i potpredsjednici se biraju u Parlamentu, te oni odražavaju volju klubova naroda i opšte većine. Suspenzijom Ustava FBIH, glas Bošnjaka Refika Lende nuliran je, te su Vladu imenovali Hrvatica Lidija Bradara, Srbin Igor Stojanović i Njemac Christian Schmidt. Ukoliko tvrdite da je u FBiH većina u Predstavničkom domu važnija od rukovodstva FBiH, zašto niste imenovali Vladu bez HDZ i SDA recimo - postojala je i takvu većina u Predstavničkom domu?", dodaje Zahiragić.

Kada smo kod "Schmidtovih izmjena" i tvrdnje da su one dugoročne, to je još jedna dobro upakovana neistina koju ste iznijeli.

"Dugoročni su oni amandmani iz izborne noći, koji su omogućili HDZ-u trajnu kontrolu važnog kluba Hrvata a samim tim i poziciju u Vladi uprkos većini u Predstavničkom domu. Dugoročni su i posljednji amandmani koje je donio isti dan kada je suspendovao Ustav i Bošnjake na 24 sata, samo zato jer ih niste ni pokušali promijeniti", naglašava on.

Međutim, kako ističe Zahiragić, suspenzija Bošnjaka je bila jednokratna, kao i mogućnost imenovanja Vlade 2:1 uz potvrdu većina u Predstavničkom domu.

"Jer prema novom rješenju može biti 2:1 nakon što 3:0 ne uspije, ali je potrebna ne samo većina u Predstavničkom domu, nego i većina u Domu naroda - pri čemu ne smije biti 3/5 kluba jednog od naroda protiv, što je brojka koju je trajno omogućio HDZ-u prvim amandmanima u izbornoj noći. Da je to propisao za slučaj imenovanja Nišićeve Vlade, nakon suspenzije Bošnjaka - Lendinog glasa, 3/5 kluba Bošnjaka bi bile protiv, pa ta Vlada uprkos suspenziji Ustava i Bošnjaka ne bi prošla. Dakle, suspenzija Ustava je bila jednokratna na 24 sata s ciljem suspenzije Bošnjaka, a Schmidtovi amandmani su trajni jer ih vi niste ni pokušali promijeniti i oni kao takvi nisu dobri za demokratiju, za građanski princip i omogućavaju manjini da vlada nad većinom u FBiH, tj Zagrebu da vlada Sarajevom", istakao je Zahiragić.

Što je najgore, zaključuje Zahiragić, o političkoj kulturi Milanovića piše čovjek čija je stranka, zajedno sa strankom penzionera u koaliciji, osvojila svega 3 direktna i 4 kompenzacijska mandata od 98 i kao takva nametnuta da "lideriše procesima".

"I da, ma koliko pisali, izdali ste Bošnjake i našu ustavnu poziciju i ostat ćete zauvijek upamćeni kao takvi. Drži se odbrane kartela i napada na novinare, iako ti i to loše ide, ipak ti ide bolje od ustavnopravne teorije. Nažalost, ide ti bolje i od lobiranja za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, jer umjesto da si kao Ministar vanjskih poslova u New Yorku posljednjih mjesec dana, ti si na Facebooku i svaki dan pišeš statuse koji nemaju veze sa tvojom veoma odgovornom funkcijom", napisao je Zahiragić.