Zabrinutost za sigurnost
0

Norveška zbog ruske agresije na Ukrajinu zabranila ulazak ruskim turistima u državu

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Norveška vlada odlučila je zabraniti ulazak ruskim državljanima koji tamo idu radi turizma ili drugih nenužnih putovanja.

Ruskim državljanima koji namjeravaju putovati u Norvešku u turističke ili druge svrhe koje nisu bitne može biti odbijen ulazak nakon prelaska vanjske granice.

Norveška vlada napomenula je da će se ova pravila primjenjivati i na one koji imaju vize izdane u Norveškoj prije pooštravanja viznih praksi u proljeće 2022. i na one koji imaju vize izdane u drugim zemljama u schengenskom području.

Iznimke će biti odobrene u određenim slučajevima, kao što je posjeta bliskim rođacima (roditeljima, supružnicima, izvanbračnim osobama i djeci) koji žive u Norveškoj i ruskim državljanima koji rade ili studiraju u Norveškoj ili drugim zemljama u schengenskom području. Promjene stupaju na snagu 29. maja.

Norveška vlada ponovila je da je promijenila praksu izdavanja viza za Ruse u proljeće 2022., a od tada se turističke vize za Ruse uglavnom ne izdaju. Uvjeti ulaska sada postaju još stroži.

"Odluka o pooštravanju pravila ulaska u skladu je s norveškim pristupom stajanja uz saveznike i partnere u reakcijama protiv ruskog nezakonitog agresorskog rata protiv Ukrajine", kazala je ministrica pravosuđa i javne sigurnosti Norveške Emilie Enger Mehl: