Različita viđenja
84

Konaković i Varhelyi obavili dug i težak razgovor, tema je bila rezolucija o Srebrenici i stav Mađarske

FENA/Klix.ba
Elmedin Konaković i Oliver Varhelyi (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elmedin Konaković i Oliver Varhelyi (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i evropski komesar za susjedstvo i proširenje EU Oliver Varhelyi obavili su razgovor nakon najava iz Mađarske da ova zemlja neće podržati rezoluciju o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN-a.
Kako je Konaković naglasio u izjavi za Fenu, on i evropski komesar su imali težak i dug razgovor.

"S Varhelyijem sam imao odličnu saradnju tokom procesa evropskih integracija, ali moram napomenuti da, kada je riječ o rezoluciji i generalno Srebrenici, mi tu imamo stav koji je osjetljive naravi. Sagledali smo njegovu izjavu i naše stavove sa više strana i mislim da ćemo u toku dana izaći sa zajedničkim saopćenjem po pitanju naše saradnje i reakcija", naveo je Konaković.

Poručio je kako je na pismo Varhelyiju bilo dosta reakcija i na društvenim mrežama.

"Vidio sam komentare i kroz medije i kroz društvene mreže, ali nisam imao drugih kontakata osim s Varhelyijem", naveo je šef bh. diplomatije.

Podsjetimo, Konaković je uputio pismo Varhelyiju prije nekoliko dana, a u kojem se osvrnuo na stav Mađarske povodom rezolucije.

"Iz medija sam primio informaciju da ste se javno pridružili sramnoj propagandi predsjednika Srbije. Od vas sam očekivao odgovorniji, ozbiljniji, humaniji stav po pitanju rezolucije o genocidu u Srebrenici. Zbog funkcije koju obavljate morate znati da su vaše riječi teške i bolne, pogotovo onda kada su u sukobu sa onim što su univerzalne ljudske vrijednosti, moralne norme, međunarodno pravo i konvencije UN", naveo je Konaković.

Konaković je tada naveo da je rezolucija suštinski usmjerena ka izgradnji pravde i trajnog mira jer to je ono što treba našem regionu. Napominje i da je rezolucija napisana za žrtve genocida a ne, kako je rekao mađarski ministar, da "demonizira srpski narod".

"Zbog tragedije i užasa koje su preživjeli. Zbog njihovog prava na taj simbolični djelić zakašnjele pravde. Međunarodni sudovi su već osudili počinioce i one koji su odgovorni za genocid dodijelivši im ukupno 1.500 godina zatvora. Ovo nije stvar politike, već globalnih civilizacijskih vrijednosti i prije svega ljudskosti. Osporavati žrtvama genocida pravo da imaju svoj dan sjećanja, ne samo da je pogrešno već je necivilizirano. Zato me zabrinjava kada svojim javnim istupima insinuirate kolektivnu krivicu čitavom narodu, tako što u svojim izjavama parafrazirate riječi Aleksandra Vučića", poručio je tada Konaković.