BiH
211

U Tuzli promovisano 820 diplomanata i magistara: Znanje je najmoćnije oružje

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Akademska zajednica u Bosni i Hercegovini od danas je bogatija za 664 diplomanta i 156 magistara koji su okončali prvi, odnosno drugi ciklus studija na jednom od 12 fakulteta ili Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

Neki od njih već su se zaposlili ili su u toku pripravničkog procesa, dok se ostali, kako kažu, samo nadaju boljoj budućnosti.

Vršiteljica dužnosti rektorice Univerziteta u Tuzli Aida Crnkić je, prilikom svečane promocije koja je danas upriličena u SKPC Mejdan, kazala da je pred diplomantima i magistrantima period kada u svoje ruke preuzimaju kormilo te odlučuju u kojem pravcu žele nastaviti, poručivši da obrazovanje predstavlja najmoćnije oružje kojim se može promijeniti svijet.

Diplomantica Filozofskog fakulteta koji djeluje pod okriljem Univerziteta u Tuzli Ilda Džafić imala je sreću da je po završetku svog dodiplomskog studija odmah počela odrađivati pripravnički proces.

"Imala sam sreću da počnem raditi ono što želim i volim. Na lokalnoj radiostanici sam stekla prelijepo iskustvo, znanje i samopouzdanje koje mi je pomoglo da iz sebe izvučem ono najbolje što umijem i znam", kaže nam Džafić.

Kada su u pitanju protekle četiri godine, ova mlada žurnalistica poručuje da bi se tuzlanski profesori trebali više posvetiti studentima.

"Smatram da se malo više treba potruditi oko studenata. Potrebno im je posvetiti veću pažnju, treba ih posmatrati kako bi se uvidjelo prema čemu oni iskazuju najviše afiniteta te da se upućuju u tom smjeru. Ako generalno i šturo gledamo na stvari onda sigurno nema uspjeha, a ako se posvetimo onome u čemu smo dobri, onda je uspjeh zagarantovan", naglašava Džafić.

Svečana promocija zasigurno će u posebnom sjećanju ostati i magistru njemačkog jezika i knjževnosti Kenanu Kadriću.

On je također po okončanju prvog ciklusa studija imao sreću dobiti zaposlenje, ali, kako ističe, ukoliko mu se ukaže prilika za dodatno usavršavanje spreman je spakovati kofere i krenuti van granica naše zemlje.

"Znamo da je situacija u BiH veoma teška kada je rijč o pronalasku zaposlenja. Podržavam mlade koji su odlučni u nakani napuštanja BiH. Bio bih sretan kada bih doktorsku disertaciju mogao odbraniti u Njemačkoj. Odlazak iz BiH za mene ne predstavlja problem", nastavlja Kadrić.

Nakon što su saslušali govor rektorice Univerziteta u Tuzli, diplomanti i magistri preuzeli su svoje diplome, a potom bacili kape u zrak. Ovim činom su zatvorili jedno uspješno poglavlje života.