Revidirani oblik
42

Tuzlanski osnovci polagali eksternu maturu, za 180 minuta morali odgovoriti na pitanja iz tri predmeta

A. K.
Revidirani oblik eksterne mature danas je proveden u osnovnim školama u Tuzlanskom kantonu, a maturanti su za 180 minuta odgovarali na pitanja iz tri premeta. Rezultati ispita će biti poznati u narednom periodu.

Eksterna matura je provedena i u Osnovnoj školi Pazar u Tuzli, a učenike su posjetili direktor Pedagoškog zavoda TK Izet Numanović i ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović, koji je pojasnio zbog čega je ovakav vid provjere znanja važan.

"Prvi razlog je da imamo eksternu evaluaciju i da možemo na osnovu nje kreirati nove javne politike, a druga je obaveza je Bosne i Hercegovine da ima neku vrstu evaluacije. Ranijih godina smo imali maturu sa širim brojem predmeta. Od ove godine imamo reduciranu eksternu maturu te ćemo kada se završi sav ovaj proces sa Pedagoškim zavodom napraviti evaluaciju i da vidimo u kojem smjeru ćemo razvijati dalje naše obrazovne politike a shodno rezultatima eksterne mature", naveo je Omerović.

Maturu je danas u isto vrijeme polagalo 4.042 učenika sa područja TK.

"Danas 4.042 osnovca polažu eksternu maturu iz, ove godine revidiranih predmeta, tako da učenici polažu iz bosanskog, engleskog i matematike. Osim 4.042 učenika sa područja našeg kantona maturi će pristupiti i 47 učenika koji su iz Republike Srpske, Brčko distrikta i nekih drugih mjesta, a koji žele da polažu eksternu maturu na području našeg kantona", kazao je stručni savjetnik za obrazovanje Pedagoškog zavoda TK Mehdin Selimović.

Rezultati ispita koji je trajao 180 minuta bit će narednih dana.