BiH
2

U Parlamentu nije podržan Izvještaj o poslovanju RTV FBiH

FENA
Izvještaj o poslovanju Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine (RTV FBiH) u 2010. godini nije dobio većinsku podršku poslanika na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koja je okončana večeras u Sarajevu.

U paketu s njim je odbačen finansijski plan ove medijske kuće iz te godine te dogovoreno da programski, kao i finansijski plan iz 2011., naknadno budu predmet parlamentarne rasprave.

Izvještaj za 2010. poslanicima je podnio predsjednik Upravnog odbora RTV-a FBiH Igor Sodlo, rekavši da su u tom periodu ostvareni solidni rezultati nakon loših učinaka prethodnog menadžmenta kuće te da je revizorski izvještaj o njenom poslovanju povoljniji nego za godinu prije.

Za četiri miliona KM su smanjene obaveze u odnosu na 2009., materijalni troškovi su manji za deset posto, a značajno su smanjeni i izdaci za putne troškove i dnevnice, rekao je Soldo.

Kao aktuelne probleme RTV-a FBiH naveo je da na džavnom nivou u Bosni i Hercegovini još nema medijske korporacije, zatim da FTV plaća visoku cijenu iznajmljivanja opreme i prostora od BHRT-a. Problematizirao je i prinudnu naplatu RTV takse, odnosno učinak sudova u tom smislu.

Uslijedile su diskusije iz klupa poslaničkih klubova, a zajednička su im zapažanja da Parlament FBiH još nije dao saglasnost na statut FTV-a, kao i da treba donijeti zakonska rješenja koja će trajno riješiti probleme ove medijske kuće.

Iz poslaničkog kluba Saveza za bolju budućnost BiH je rečeno da su se dosadašnja vlada, kao i Parlament, maćehinski odnosili prema RTV-u FBiH, a iz klupa Hrvatske demokratske zajednice BiH da je senzacionalizam u programskim sadržajima kuće jači od profesionalizma te da je jezik mržnje najopasnija pojava u medijima.

HDZ-ovci su problematizirali i slabu ili nikakvu jačinu TV signala u nekim područjima zemlje, zbog čega neki tamošnji gledaoci svjesno izbjegavaju plaćanje RTV takse.

"Signal je slab ili nikakav u kraju iz kog ja dolazim, na primjer, a i ono što vidimo, ne vidimo da je naš RTV servis", riječi su HDZ-ovca Predraga Kožula.

Jasenko Selimović, šef poslaničkog kluba vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, naveo je tri problema za koja smatra da su ometajući faktori FTV-u: isticanje mandata pojedinim članovima Upravnog odbora kuće, izostanak statuta kao akta kojem je potrebna saglasnost Parlamenta, kao i to da Federacija nema zakon o javnom RTV servisu usaglašen s obavezama iz evropskog puta BiH.

Šef Kluba poslanika Stranke demokratske akcije Ismet Osmanović izjavio je nakon Selimovićevog obraćanja da je poslije provedene konkursne procedure, dvoje ljudi bilo kandidirano za nedostajuće članove Upravnog odbora kuće, ali da su upravo poslanici SDP-a svojevremeno bili protiv predloženog imenovanja.

"A za nagomilane probleme u preduzeću, zna se ko će odgovarati, ako bude odgovarao", zaključio je Osmanović.